Disperare in randul clujenilor care merg sa isi faca analize gratuite si constata ca...nu sunt bani!- VIDEO

Clujenii care au mers astazi la prima ora sa isi faca analize gratuite au aflat ca ...au doua variante: fie le platesc, fie se inscriu pe liste de asteptare. Oricum si acestea sunt limitate si depind tot de fondurile alocate de Casa de Asigurari.

 

In judetul Cluj un singur laborator din cele 24 care au contracte cu Casa de Asigurari mai face analize gratuite. Toate celelalte si-au epuizat fondurile, iar pacientii sunt nevoiti acum sa le?plateasca. Pretul unui set de analize variaza in functie de complexitate si poate ajunge pana la 100 de lei.

 

Pacientii merg inca de la prima ora la laboratoarele la care stiu ca se fac analize gratuite. Cand ajung acolo, insa, constata ca, de fapt, nu mai sunt bani. Au doua variante: fie se inscriu pe liste de asteptare, fie si le platesc. Multi nu isi permit insa acest lucru.

 

Floare Bodea are 69 de ani si spune ca din pensie abia reuseste sa isi achite toate cheltuielile. Acum are nevoie urgenta de analize, care costa intre 80 si 90 de lei. Azi-dimineata a venit la Centrul de Diagnostic si Tratament, convinsa ca aici si le va putea face. "Cand am ajuns mi-au spus ca trebuie sa mi le platesc. Dar eu nu am de unde, pentru ca nu am bani. Credeti ca nu le-as plati daca as avea? Doar am venit pana aici pe jos din Marasti. Cand am ajuns mi-au spus ca trebuie sa le platesc. Cum este posibil asa ceva!"

 

Reprezentantii Centrului de Diagnostic si Tratament, in cadrul caruia functioneaza?laboratorul cu cei mai multi pacienti din Cluj, spun ca situatia se repeta in fiecare luna. Mai mult, bugetul pentru analize in ambulatoriu se termina in primele doua zile ale fiecarei luni. "Acum sunt liste de asteptare pentru luna aprilie. Oricum si acestea sunt limitate. Noi avem foarte multi pacienti care vin din tot judetul asa ca fondurile ni se termina repede. Luna aceasta s-au terminat inca de acum 2 saptamani", a declarat Lucia Feticu, medic coordonator al Laboratorului de analize din cadrul Centrului de Diagnostic si Tratament Cluj.

 

Reprezentantii Casei de Asigurari Cluj spun ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza faptului ca in primele doua luni ale anului s-au cheltuit mai multi bani, asa ca pe martie nu au mai ramas.

 

In primul trimestru al acestui an, CJAS Cluj a alocat pentru analize gratuite 1,3 milioane de lei.

 

Comentarii Facebook