Miercuri 24 Aprilie

Directorul interimar al Direcţiei Silvice Cluj, Dorel Oros, activist USL, care a candidat pentru un post de deputat

 

Dorel Oros, actualul director interimar al Direcției Silvice Cluj, a fost acuzat în 2005 de mai mulţi pădurari că au fost sancţionaţi pe motiv că au întocmit dosarele penale unor persoane care au fost prinse la furat de lemne. 

 

Şeful Districtului Silvic Cizer, din cadrul Direcţiei Silvice Sălaj, Adrian Borza l-a reclamat pe Dorel Oros, pe atunci director al acestei instituţii, că a dispus sancţionarea lui pe motiv că l-a prins pe primarul de atunci al comun ei Cizer, Viorel Turcaş la furat de lemne. Întâmplarea s-a petrecut în seara zilei de 28 octombrie, când primarul a fost surprins de pădurari în timp ce descărca lemnele tăiate ilegal din zona cantonului silvic ”Hurez”. Surprinzator, în urma procesului-verbal încheiat şi care a fost trimis la Direcţia Silvică şi la Poliţia Sălaj, şeful de district s-a trezit sancţionat cu retinerea din salariu a 20% pe trei luni, informa la vremea respectivă Evenimentul Zilei.

 

În seara respectivă, am fost anunţat de pădurar că trei caruţe cu lemne au ieşit din pădurea statului. Cel care conducea întreaga operaţiune era primarul comunei Cizer, dl. Turcaş. Când am ajuns în satul Pleşca, acasă la primar, acesta descărca materialul lemnos chiar în curtea casei sale. I-am solicitat documentele pentru lemn, dar mi-a spus că nu are şi că nu îi treaba mea. Tot atunci s-a apucat să ma înjure şi să mă facă în fel şi chip”, spune inginerul silvic Adrian Borza.

 

Dosarul a ajuns pe masa directorului Oros, şeful Districtului Silvic, iar inginerul Borza s-a trezit cu o sancţiune disciplinară pe motiv că nu se poate înţelege cu locuitorii satului Cizer. ”Există o înţelegere între Primăria Cizer şi Ocolul Silvic Izvoarele Barcăului prin care ne puneau la dispoziţie un buldozer pentru a lucra la un drum forestier. În schimb, noi dădeam o cantitate de lemne pentru dispensar şi şcoala. In zona Cizer avem cele mai multe furturi de lemne. Inginerul Borza este foarte scrupulos în privinţa legii şi face ce are de făcut. Cu toate acestea are şi unele probleme cu oamenii de acolo pentru care l-am sancţionat cu 20 la sută”, declara la acel moment Dorel Oros.

 

Cu toate acestea, Dorel Oros nu a putut explica de ce lemnele luate de primarul Ţurcaş nu au ajuns la şcoală sau la dispensare, ci au fost descărcate acasă la edil. ”Lemnele în schimbul reparării drumului forestier a fost tărgul meu cu silvicii şi nu-i târgul primăriei. E târgul meu personal. Utilajul folosit nu a fost utilajul primăriei ci a unui prieten. A fost afacerea mea”, a spus franc primarul Țurcaș. 

 

Oros a mai fost șef al Direcției Silvice Cluj până în anul 2000, în timpul guvernării PNȚCD, iar apoi s-a perindat prin mai multe funcții publice, fiind apropiat de cei care erau la putere.

Comentarii Facebook