Joi 27 Ianuarie

Descoperire arheologică importantă în Cluj. O comunitate necunoscută care s-a format cu 3.000 de ani înaintea piramidelor


Rămășițele unor oameni din Neolitic sau Noua Epocă a Pietrei au fost găsite pe un șantier din comuna Iclod, județul Cluj, transmite PRO TV. Acestea au aproximativ 7.000 de ani, spun experții. Despre descoperirea făcută acum a scris și cunoscuta publicație americană „Live Science”.

Mormintele, găsite pe o suprafață de o jumătate de hectar, chiar lângă șosea, datează din perioade diferite. Astfel, arheologii au descoperit aici 7 morminte de inhumație neolitice, dar și 5 morminte de incinerație celtice, chiar înainte ca în acest loc să fie construit un service pentru camioane.

Cum arătau oamenii ai căror rămășite au fost descoperite

Potrivit experților, rămășițele mai vechi aparțin unui adolescent și unor adulți. Toți sunt din aceeași specie, Homo Sapiens, și aveau deja aceleași trăsături ca noi, oamenii din prezent. Bărbații erau solizi și aveau o înălțime de 1,65-1,68 metri, în timp ce femeile, mai firave, abia dacă depășeau un metru și jumătate.

După analiza mormintelor s-a stabilit că acești oameni erau înhumați, iar la cap și la picioare li se puneau diferite vase în care probabil se puneau ofrande care să le folosească celor decedați în lumea de apoi. Deasupra acestor morminte a fost găsită o altă așezare, celtică, veche de aproximativ 2.200 de ani.

O comunitate necunoscută

Acum 7.500 de ani avem cea mai nouă Epocă a Pietrei, Neoliticul, sunt comunități care au o cultură materială similară, dar nu cunoaștem numele acestor comunități, pentru că nu a fost cine să scrie despre ele.”, a explicat Paul Pupeză, arheolog la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Obiectele găsite în morminte arată că acești oameni făceau comerț.

S-a făcut un răzuitor cu care probabil se curăța carnea. Acestea erau aduse din zona Slovaciei și din Ungaria. Au fost găsite la zona gâtului defunctului depuse aceste mici mărgele din coral. Cel mai probabil provine din zona mediteraneană.”, a spus Malvinka Urak, arheolog la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Așezările din Iclod arată că oamenii se stabiliseră acolo cu aproximativ 2.500 – 3.000 de ani înainte de construcția piramidelor. 


Comentarii Facebook