De vorbă cu șeful epidemiologilor din Cluj despre COVID: Virusul se transmite mai ușor. S-a adaptat - INTERVIU


Directorul Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj, dr. Mihai Moisescu, a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului Știri de Cluj, Horea Șoica, că a crescut transmisibilitatea virusului, ceea ce explică creșterea numărului de cazuri. 

Rep: În Cluj-Napoca s-a ajuns la 8 cazuri la mia de locuitori. De ce crește numărul cazurilor?

Mihai Moisescu: A crescut capacitatea de difuzabilitate în populație. Adică virusul devine mai transmisibil, se transmite mai ușor. Eu am tot spus că oamenii să păstreze distanța și să izolăm virusul, pentru a nu permite virusului să treacă de la o persoană la alta, pentru că aceste pasaje repetate îi cresc capacitatea de adaptabilitate. Fie crește difuzibilitatea, fie să crească virulența, care dau forme mai severe. Așa își face mutații pe structura genetică și există riscul să sufere o modificare majoră. 

De asta, noi trebuie să vaccinăm mult și să păstrăm regulile de distanțare și izolare, pentru a câștiga timp și a imuniza populația până la proporția de 60 - 65%, pentru a se crea o imunitate de colectiv.

Acum nu mai avem focare mari cum aveam, dar virusul se transmite comunitar mult mai repede și creează cazuri multe. Cu cât cresc cazurile pozitive, cu atât trebuie înțeles că sunt mai multe șanse de a apărea din aceste izvoare mai multe cazuri. Dacă am 5 cazuri noi, pot să-mi apară 15 cazuri noi, care la rândul lor, în termen de 14 ori, îmi mai generează tot pe atât. Se multiplică exponențial.

Rep: Avem acum 169.041 persoane vaccinate. Când vom ajunge la imunizarea de turnă?

Mihai Moisescu: Putem ajunge la finele lunii mai să avem o dublare a numărului celor vaccinați, adică 50% populație vaccinată. Totul cu ajutorul noilor centre. Am deschis acum două noi centre de vaccinare și vom mai deschide din 20 aprilie, încă 15.

Trebuie să ne vaccinăm. Să ne vaccinăm și cu AstraZeneca. Pentru că tot timpul apar nebunii de acest gen că ”Nu ne vaccinăm!”. Dacă organismul european nu interzice un produs care a trecut prin testări și nu ridică suspiciuni, trebuie să înțelegem că este OK. Uitați-vă la Marea Britanie, care din zonă roșie a devenit zonă verde. Ei au vaccinat cu AstraZeneca și sunt bine.

Rep: Protestele riscă să ducă la creșterea cazurilor?

Mihai Moisescu: Prefer să mă abțin ca să nu fie discuții.

Rep: Ce măsuri trebuie să respecte populație?

Mihai Moisescu: Oamenii să respecte regulile. Să poarte mască și pe stradă și în birouri. Să păstreze distanțarea. Să se întâlnească numai în aer liber. Să se spele pe mîini și să se dezinfecteze. Să evite zonele aglomerate. Să nu urcăm în mijlocul de transport dacă este prea încărcat. Protejandu-ne pe noi îi protejăm și pe cei din jur.

Comentarii Facebook