Cum sunt dați afară jurnaliștii din Tribunalul Cluj, de la procesele FIERBINȚI. Ordinul vine de SUS - VIDEO

 

Jurnaliștii au fost evacuați luni după-amiaza de la procesul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, judecat pentru fapte grave de corupție.

 

Pentru că s-a terminat programul cu publicul, un jandarm a intrat în sala de judecată 31, de la Tribunalul Cluj, în jurul orei 16.13, și i-a anunțat pe jurnaliștii care asistau la proces să plece.

 

Alte zeci de persoane asistau la proces, dar jandarmul Cosmin Frătean i-a evacuat numai pe jurnaliști.

 

Reporterul Evz a refuzat să plece pe motiv că este dreptul lui Constituțional de a se informa. ”Am ordin să vă dau afară din clădire a ora 16 și așa voi face. Nu mă faceți să folosesc forța”, a replicat jandarmul Frătean.

 

Situația a fost aplanată de judecător Dana Gârbovan, de la Curtea de Apel Cluj, purtător de cuvânt al acestei instanțe, iar jandarmul s-a calmat. 

 

Problemele pe care le întâmpină jurnaliștii au apărut în cursul anului trecut, când judecătorul Denisa Băldean a emis un ordin controversat prin care jurnaliștilor din Cluj Napoca li se interzice accesul în clădire după ora 15.30 și în zilele de sâmbătă și duminică. Motivul: Jandarmeria Română a insistat să se ia această măsură pentru că nu se poate asigura securitatea. Jandarmeria a negat că a făcut această solicitare.



---------------

UPDATE

 

Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la accesul persoanelor în Palatul de Justiție Cluj-Napoca, vă comunicăm următoarele:

 

În conformitate cu Legea 333 din 08 iulie 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, cu modificările și completările ulterioare și în conformitate cu H.G. 1486 / 2005 privind asigurarea pazei și protecției obiectivelor, bunurilor și valorilor cu efective de jandarmi, cu modificările și completările ulterioare, Jandarmeria Română este abilitată ”să asigure paza sediilor instanțelor judecătorești, parchetelor și Consiliului Superior al Magistraturii, a bunurilor și valorilor aparținând acestora, supravegherea accesului și menținerea ordinii interioare necesare desfășurării normale a activității în aceste sedii”.

 

La nivelul Palatului de Justiție Cluj-Napoca misiunea este executată de efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

 

Accesul persoanelor în Palatul de Justiție Cluj-Napoca, regulile privind accesul și circulația în interiorul obiectivului sunt stabilite de către conducătorii instituțiilor beneficiare de pază cu efective de jandarmi din cadrul Palatului de Justiție Cluj-Napoca, efectivelor angrenate în paza instituțiilor revenindu-le obligația de a asigura respectarea și aplicarea acestora, conform documentelor interne ale beneficiarilor de pază puse la dispoziţia unităţii de jandarmi”, precizează conducerea Inspectoratului de Jandarmi Cluj.

 

Jandarmii susțin că ei se supun ordinelor venite de la conducerea Curții de Apel Cluj.

Comentarii Facebook