Cum s-a făcut de rușine Mega Image la Cluj! Nevăzătoare cu câinele ghid ținută la ușa magazinului, în ploaie - FOTO


Diana, o clujeancă nevăzătoare care ”vede” cu ajutorul unui superb câine ghid, pe nume Zafira, a trăit o umilință, dintr-un lung șir de-a lungul vieții, la Mega Image, pe strada Piezișă, în Cluj-Napoca.

Tânăra a vrut să intre în magazin, dar ”directorul” de la pază i-a blocat calea, dovedind cât de instruit și pregătit este. Nici șefa de magazin nu a dat dovadă că știe mai bine legile și i-a transmis tinerei ca poate intra cu câine numai dacă îl ține în brațe, fără să înțeleagă ce e acela un câine ghid și cât de important este pentru o persoană nevăzătoare. Ba mai mult i-a transmis Dianei, prin telefon, necatadicsind să își facă prezența la magazin, deși două echipaje de poliție au ajuns acolo, că o poate lega pe Zafira, câinele ghid antrenat special, la intrare în supermarket.

Mă gândesc la cum unii oameni, pentru că sunt nevăzătoare, mă reduc la... nici măcar nu ştiu la ce. Dar ştiu cât de frustrată mă simt când "nu am voie" să intru cu Zafira, câinele meu ghid, în locuri în care conform legii 448/2006 am dreptul de a intra. Şi mai ştiu că e frustrant şi că în momentul în care sunt însoțită şi de o persoană, oamenii să i se adreseze ei, ca şi când aş fi responsabilitatea lor, ca şi când nu aş avea propria capacitate de a gândi, de a mă apăra, de a vorbi.

Am vrut în seara asta să intru la Mega Image-ul de pe Piezisă, în Cluj-Napoca. Ploua, şi i-am zis prietenei mele că voi intra cu ea, deşi nu aveam nevoie decât de un lapte şi o pâine. Domnul de la pază ne-a zis că nu avem voie. Că "magazinul e plin de alimente, ce să caute animalul înăuntru?". Prietena mea a încercat să îi explice că sunt nevăzătoare, că câinele e ïnsoțitor, că există o lege. Domnul s-a aşezat în uşă. Nu, nu şi nu. "Nu are voie* îi tot zicea prietenei mele care în cele din urmă i-a zis că sună la poliție.

Şi a sunat. Polițistul local i-a zis că e spațiu privat şi că magazinul are dreptul de a-şi selecta clienții. Prietena agitată a încercat să-i explice ceva despre incorectitudinea selecției pe criterii care discriminează şi despre faptul că supermarketurile sunt spaţii publice în România, iar conform legii menționate am acces înăuntru. În cele din urmă, s-a terminat apelul la 112. ”O să vină un echipaj, trebuie să aşteptăm”.

Până să vină echipajul, domnul de la pază a sunat-o pe şefa de magazin”, a relatat Diana.

După poliția locală, pe Piezișă a sosit și poliția națională. ”Din ce am dedus din discuția lor, aş fi avut voie cu Zafira în magazin, dacă ar fi fost un câine de talie mică şi aş fi putut-o purta în brațe. Zaf e ochii mei, e independența mea. Practic vorbind, ea mă cam "duce pe brațe". Vă închipuiți cum aş fi eu, nevăzătoare, umblând dezorientată cu un Golden Retriever de 30 kg în brațe? Da, într-un supermarket aş fi dezastru.

După aproximativ 15 minute a ajuns echipajul de poliție.

Paznicul panicat a sunat-o iar pe şefă. I-a zis că-i cu domnii polițişti. Şefa a vrut să vorbească la telefon cu un polițist. polițistul îmi nota datele şi i-a zis să-i dea telefonul doamnei să-i explice. Paznicul i-a dat telefonul Adrianei. Eu mă aşteptam ca Adriana să-mi dea telefonul mie. Adriana i-a explicat că eu am voie cu câinele în orice spațiu public. La un moment dat, am auzit-o zicând un şir de nuuri, urmat de "în niciun caz, ea are câinele pentru a fi independentă, cum să-l legăm la uşă?"

În tot timpul ăsta, eu am aşteptat să ajungă şi la mine telefonul. Chiar voiam să vorbesc şi eu cu doamna, dar n-am mai apucat. A vorbit până la urmă şi polițistul, i-a explicat că există o lege şi că am voie să intru. Eu am tot aşteptat, dar mi-am dat seama că deşi eu eram "problema", am fost cel mai puțin implicată în fiecare conversație care a avut loc în jurul conflictului.

Practic, Adri, considerată a fi responsabilă de mine, a fost abordată de fiecare dată, ceea ce m-a făcut să mă simt inutilă.

Până la urmă, ne-am cumpărat laptele dorit, dar cred că mâine dimineață voi mânca un sendviş”, a încheiat tânăra povestea.

Tânăra ar trebui să depună o plângere la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminarilor, pentru a sancționa așa cum se cuvine astfel de ”apucături” ale multor supermarketuri care nu se consideră spații publice și nu respectă legea. 

Drepturile persoanelor care se deplasează cu câinele ghid:

Articolul 9 al Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, întrunită la data de 13 decembrie 2006, obligă statele participante să asigure persoanelor cu dizabilităţi accesul la mediul fizic, circulaţie, respectiv alte posibilităţi şi servicii care le stau la dispoziţie, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Implementarea acestei convenţii, printre altele înseamnă şi obligaţia statelor de a asigura posibilităţile de folosire a câinelui ghid pentru nevăzători.

În România legislaţia naţională este în conformitate cu convenţia ONU. Legea nr. 448/2006, republicată în anul 2008, reglementează protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, iar articolul 64 al acestei legi asigură egalitatea de şanse a persoanelor care se deplasează cu ajutorul câinelui ghid pentru nevăzători: (5) Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi în mijloacele de transport”, precizează reprezentanții Angel dog.

În alte țări, pentru cazuri similare s-au făcut anchete, legislația fiind extrem de fermă.

Comentarii Facebook