Cum a ajuns o postare despre adidași Balenciaga de 3.600 de lei să încalțe copiii din Huedin, care mergeau în șlapi la școală


Asociația ”Dreptul la viață” din Huedin a adunat încălțăminte de iarnă pentru copiii nevoiași din zona Cetatea Veche, după discuțiile stârnite de postarea viralizată la nivel național, în care se discuta despre o pereche de adidași Balenciaga, în valoare de 3.600 de lei, ultima fiță din școlile bucureștene.  Profesoara copiilor din Huedin a intervenit atunci și a spus că un elev vine în șlapi la școală, în contrast cu ceea ce se întâmplă în alte părți. 

Copiii sunt foarte amărâți. Știe toată lumea. Eu nu am cerut ajutorul nimănui, nu-mi permit acest lucru.

În urma unui comentariu pe Facebook la o postare la o anumită pereche de adidași  de firmă, care costau mai mult decât salariul meu, am primit un mesaj de la doamna Daciana, care se ocupă cu aceste cazuri, mesaj în care s-a oferit să ajute. An de an, de Crăciun, dăruiește copiilor cu nevoi materiale încălțăminte, îmbrăcăminte, primite de la oameni care doresc sa ajute.

Copiii vin la școală, se străduiesc sa învețe. Sunt copii săraci, dar vin. Am avut într-adevăr un copil care a venit în slapi câteva zile, pentru că i s -au rupt papucii. Sunt câțiva care sunt mai bine îmbrăcați.

Eu am trimis lista cu toți, pentru ca am zis că, dacă se fac pachete de Crăciun, să primească toți”, ne-a relatat profesoara copiilor, Anamaria Opriş.

122968715_4826731027367580_4314865434186490631_o.jpg

Postarea la care face referire profesoara este cea cu o pereche de adidași Balenciaga, în valoare de 3600 de lei, cât salariul unui profesor. "Aud că, mai nou, o bună parte din adolescenții din București poartă așa ceva și își creează subgrup excluzivist prin școli și parcuri, discriminând nevoie mare pe amarâții care n-au decât 500-600 de lei de dat pe adidași de "terfeleală" (cică!). (Acu' eu mă gândesc cum or fi priviți cei care își iau adidași de la chinezi < 50 de lei...> ) Și uite cum apare "bullying" (că tot vă place termenul ăsta). Oameni buni și părinți! Cum puteți distruge o generație cu propria mână?! (Aia pe care o băgați în buzunar să scoateți nici mai mult, nici mai puțin de 3.700 de lei pe o pereche de adidași! - care se demodează peste un an). Creați, cu bună știință!, un neadaptat care crede că totul i se cuvine! Un viitor adult răsfățat, afectat, care, atunci când îi va trânti cineva un salariu de 2000 de lei pe 30 de zile de alergătură, o sa intre în depresie! Sau cum?!”, se arăta în postare.

Daciana Loi, președintele Asociației ”Dreptul la viață” din Huedin, a preluat postarea despre adidașii de fițe, iar la nivel local a pornit o vie dezbatere, care, din fericire, a dus la un lucru bun: toții copiii din Cetatea Veche, Huedin, au fost încălțați în urma donațiilor făcute. 

1. Ce încercați să faceți pentru copiii din Cetatea Veche, care nu au acum pantofi de toamnă / iarnă? 

Daciana Loi: Într-o discuţie cu d-na ȋnvăţătoare de la Cetatea Veche mi-a povestit de condiţia materială a elevilor ei. Atunci am rugat-o să ȋmi facă o listă cu vârsta copiilor şi mărimea lor la ȋncălţăminte pentru a cere ajutor oamenilor buni. Ȋn maxim o jumătate de oră, toţi copiii ȋşi găsiseră un donator. Astfel, vor primi fiecare câte o pereche de ghete, o geacă şi hăinuțe, toate noi nouţe. 

2. Ati pomenit că unii merg la școală în slapi, cu toate că dimineața sunt 10 grade. Informația pare de-a dreptul incredibilă, pentru anul 2020. Cum pot fi ajutați părinții acestor copii? Cine ar trebui să facă ceva? 

Daciana Loi: Sincer, ȋn privinţa părinţilor chiar nu ştiu ce e de făcut ȋn condiţiile ȋn care locuri de muncă se găsesc tot mai greu, dar copiii, consider eu, merită totul, indiferent din ce familii provin.

3. Ce alt proiect aveți în derulare pentru copiii defavorizați din această zonă, dar și din altele unde activați? 

Daciana Loi: Ȋmpreună cu cei doi prieteni ai mei, Timeea Vincze şi Lucian Torok, avem ȋn grijă permanentă peste 70 de copii, pe care ȋi vizităm lunar. Ne ocupăm de educaţia lor, ȋi sprijinim cu şcoala, ȋi ducem la medic, identificăm nevoile familiilor (aparate electrocasnice, reparaţii ale caselor, chiar am construit case de la zero), le sărbătorim zilele de naştere cu tort, artificii şi cadouri, absolut tot ce au nevoie.

Asociația ”Dreptul la viață” s-a ȋnfiinţat acum 10 ani. ”În afară de a sprijini copiii din medii defavorizate (principalul scop este de a preveni abandonul şcolar cauzat de sărăcie), am construit căsuţe pentru familiile care nu aveau unde locui, iar un proiect de suflet al meu a fost Centru de Terapie pentru copii. Mereu visez și cred. Motto-ul meu este: ”Dacă ţi s-a dat un vis, ţi se vor da şi şanse să ȋl ȋmplineşti”. (Irina Binder cea care mi-a fost şi ȋmi este model ȋn viaţă). Astfel, am visat la un centru de recuperare pentru copii ȋn Huedin. Am făcut cerere la Consiliu Local Huedin pentru a mi se acorda un spaţiu ȋn care să amenajez acest centru. Am obţinut spaţiul şi m-am apucat de lucru. Am amenajat o sală pentru gimnastică medicală şi kinetoterapie, iar o altă sală pentru terapii alternative (art-terapie, ergo-terapie, logopedie şi consiliere psihologică) unde, copiii din Huedin, ȋmpreună cu terapeuţii voluntari fac terapii. Pandemia a venit cu multe provocări pentru noi. Pentru toţi aceşti copii am ȋncercat să asigurăm device-urile necesare, cartele cu internet, astfel ȋncât să poată participa şi ei la orele online. Am sprijinit atât familiile acestor copii, cât şi liceele din localitate. Astfel, am donat peste 50 de tablete şi peste 20 de laptopuri. Am ȋncercat şi am reuşit să facem imposibilul, posibil”, a mai relatat Daciana Loi.

Ȋn 2019, ȋn luna iunie, Asociația a început un proiect, alături de Spitalul Orăşenesc Huedin, de modernizare și dotare a secției de pediatrie a unității sanitare cu frigidere, televizoare, dvd playere, scaune moderne ȋn fiecare salon. ”Sala de tratament pentru copii e mobilată cu mobilier nou (dulapuri, paturi de consultație, pat de recoltare, troliu medical, scaune de consultaţie), am schimbat jaluzelele ȋn toate saloanele, sala de mese am utilat-o cu maşină de spălat vasele, cuptoare cu microunde şi ȋnlocuite toate mesele şi scaunele, un parc de joacă amenajat ȋn curtea spitalului, plus multe alte nevoi mărunte (termometre, stetoscoape, tensiometre). Ȋncet-ȋncet ne-am ataşat de tot personalul de aici, nişte oameni extraordinari cu care am colaborat şi ne-am ȋmprietenit. Am extins mai apoi sprijinul nostru la nivelul ȋntregului spital, la nivelul tuturor secţiilor. Aşa ne-a prins pandemia: ȋn plină colaborare cu spitalul. Bineȋnţeles că nu am rămas indiferenţi la nevoile de ȋnceput de pandemie când, la nivelul ȋntregii ţări, erau nevoi mari pentru spitale. Stăteam zile şi nopţi să caut să achiziţionez echipamente de protecţie, materiale de dezinfectare, tot ce era nevoie. Periodic mergeam la poarta spitalului şi descărcam donaţiile. Zilnic mă sunau curierii, zilnic sunam eu la firme de profil. A fost greu, dar am satisfacţia că am fost alături de aceşti oameni”, a mai adăugat Daciana.

Pentru următoarele luni, Asociația își propune să facă daruri de Crăciun pentru copiii mai puțin norocoși. 

Vom continua să ȋi vizităm şi să ȋi sprijinim pe aceşti copii cu ajutorul  grupului de Crăciunei şi Crăciuniţe înființat de mine pe Facebook şi unde, toţi membri ȋşi asumă o donaţie minimă de 20 lei. Îmi doresc să sprijinim ȋn continuare Spitalul Orăşenesc Huedin, avem căsuţe ȋn construcţie, deci…de muncă este mult, iar noi suntem doar trei voluntari care muncim fizic.

Cum vă pot ajuta oamenii? Toţi cei care vor să ne fie alături, fie se pot ȋnscrie ȋn grupul de Crăciunei şi Crăciuniţe pentru un sprijin lunar şi permanent, fie prin donaţii ȋn alimente neperisabile şi produse de igienă şi curăţenie, fie prin donaţii în contul Asociaţiei Umanitare “Dreptul la viaţă” Huedin IBAN RO50BTRLRONCRT0282041001”, a mai încheiat Daciana Loi.

Comentarii Facebook