Control la ieșire de pe Autostrada Transilvania la șoferii cu stații, care se anunță când e razie

 

Șoferii au fost opriți la ieșire de pe Autostrada Transilvania, în Gilău, pentru a fi verificate stațiile de emisie - recepție, folosite de multe ori ca metode de avertizare în caz de radar sau filtru.  

 

Controlul a fost efectuat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului de Politie al judetului Cluj, filtrul fiind amplasat la iesirea de pe autostradă, în localitatea Gilau.

 

Au fost verificate echipamentele de radiocomunicatii mobile instalate pe 18 autovehicule. ”În urma acestor controale, s-a constatat ca doi dintre soferii opriti pentru verificari foloseau statii care nu erau conforme cu standardele, avand caracteristici tehnice diferite de cele legale. Abaterile au fost sanctionate cu avertisment. 

 

Statiile mobile de radiocomunicatii care emit in banda de 27 MHz pot fi folosite fara licenta eliberata de ANCOM, dar utilizarea lor se face cu respectarea normelor tehnice in vigoare. Aceasta banda este destinata comunicatiilor intre puncte apropiate si este cuprinsa intre 26,960 – 27,410 MHz, insa este interzisa utilizarea in frecventele centrale 26,995 MHz, 27,045 MHz, 27,095 MHz, 27,145 MHz si 27,195 MHz. Puterea de emisie a echipamentelor care functioneaza in aceasta banda trebuie sa fie de maxim 4 Watt putere efectiv radiata, astfel incat sa se elimine riscul de producere a interferentelor prejudiciabile in spectrul radio. De asemenea, echipamentele trebuie sa aiba marcajul CE si sa fie identificate prin informatii privind tipul, lotul si/sau numarul de serie si prin denumirea producatorului sau a importatorului.

 

Cu toate ca folosirea benzii civice nu necesita o licenta, soferii trebuie sa inteleaga ca utilizeaza o resursa limitata si ca aceasta utilizare este reglementata de lege. Echipamentele neconforme sau utilizarea lor abuziva pot provoca perturbatii altor servicii de radiocomunicatii in benzi adiacente si pot afecta si utilizarea normala a benzii libere. Deocamdata, actiunile de control ale Autoritatii au scop preventiv, urmarind informarea si readucerea in legalitate a celor care utilizeaza incorect acest tip de echipamente, dar daca vom asista la dezvoltarea fenomenului, vom trece la aplicarea amenzilor prevazute de lege”, a explicat Cristin Popa, directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Comentarii Facebook