Concurs anulat la Radio Cluj. Condiția de participare era cunoașterea limbii maghiare sau a altei minorități

 

Tribunalul Cluj a anulat un concurs organizat pentru postul de redactor șef adjunct al Radio Cluj, pe motiv de discriminare. Condiția de participare era cunoașterea unei limbi a minorităților, în acest caz limba maghiară sau ucraineană. 

 

Concursul pentru postul de redactor șef adjunct a fost organizat în iunie 2012, fiind câștigat de Rostás Istvan, un apropiat al președintelui UDMR, Kelemen Hunor, conform unor surse din Radio Cluj. Hunor a fost și el angajat al acestei instituții, iar Rostas Istvan era omul bun la toate.  

 

Rostás Istvan a fost singurul care a participat la concurs, restul candidaților fiind descurajați de faptul că una dintre condițiile de depunere a dosarului și de înscriere, conform unui ordin emis de Demeter András, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, era cunoașterea unei limbi a minorităților care au emisiuni la Radio Cluj, dar și realizarea unui capitol din proiectul de management pentru această funcție în limba minorității respective. 

 

Concursul a fost contestat la Tribunalul Cluj de jurnalistul Mihai Miclăuș, care a primit câștig de cauză după aproape un an. Instanța a precizat că minoritățile au un reprezentant în comitetul director, deci nu se impunea să aibă unul obligatoriu și în rândul șefilor Radio Cluj.

 

Mihai Miclăuș a invocat în timpul procesului faptul că această condiție de participare la concurs, impusă de Demeter András, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, este discriminatorie și încalcă Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care spune că nu se pot face discriminări pe criteriu de limbă.

 

Decizia Tribunalului Cluj este executorie, dar poate fi atacată cu recurs. 

 

 

Foto: Demeter Andras

Comentarii Facebook