Miercuri 24 Aprilie

"Comuna Bechtel" in faliment. Plecarea constructorului american de autostrazi lasa Savadisla fara buget


Comunele de pe aliniamentul autostrazii Transilvania sunt in pragul falimentului daca americanii de la Bechtel renunta la muncitori si nu mai lucreaza. Comuna Savadisla este cea mai afectata, pentru ca primea si cei mai multi bani.

Comuna Savadisla este de cativa ani "comuna Bechtel". Bugetul localitatii este compus in proportie de 90 % din impozitele si taxele percepute constructorului american de autostrazi.

"Traim practic din banii luati de la autostrada. Impozitele la muncitori, taxe de la companie si o chirie pe un teren pe care l-am dat la Bechtel. Daca ar fi sa traim din banii de la bugetul de stat am da faliment", a declarat primarul comunei Savadisla, Tamas Gebe.

Comuna primeste de la bugetul de stat o suma infima, de doar 11.000 de lei, deoarece "s-a facut un calcul si ni s-a spus ca atat primim din TVA defalcat si pentru echilibrarea bugetului pentru ca oricum incasam multi bani de la Bechtel. Ei fac un calcul la inceputul anului pe baza sumelor incasate anul trecut si zic ca primesti numai atat, dar nu se gandesc ca anul e lung si se pot intampla multe lucruri", a mai spus primarul Tamas Gebe.

Se pare ca asa se va si intampla deoarece acum Bechtel anunta ca va disponibiliza 1.915 angajati. Comuna Savadisla a incasat anul trecut numai din impozitele pe salarii circa 70 - 75 de miliarde de lei vechi, iar in acest an se baza pe 40 de miliarde. "Daca raman cu productia la noi atunci incasam, daca trimit oamenii in somaj sau somaj tehnic nu mai luam nimic. Ne bazam numai pe chiria pe care o incasam pe terenul unde functioneaza campul de la Savadisla si pe un alt teren unde e statia de asfaltare", mai spune primarul.

In total, este vorba de 160.000 de lei din chirie, bani care vor fi insuficienti pentru ca toata comuna sa fie intretinuta. Primarul Tamas Gebe se teme ca va fi nevoit sa apeleze la masurile pe care le-a luat in perioara 1992 - 1994, cand a fost nevoit sa opreasca iluminatul stradal pentru ca primaria nu avea bani.

Comentarii Facebook