Codul scris de un elev clujean ar putea rula la bordul Stației Spațiale Internaționale

 

Cinci echipe de elevi români s-au calificat în faza finală a competiției spațiale ”Astro Pi”, organizate de Agenția Spațială Europeană (ESA). 

 

Provocarea lansată tuturor elevilor europeni cu vârsta de până la 16 ani a fost de a proiecta un experiment științific care poate fi rulat folosind senzorii Astro Pi ai unui computer aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) și de a scrie codul cu care Astro Pi trebuie programat pentru a executa acest experiment.

 

Cele cinci echipe din România calificate în faza finală a competiției spațiale “Astro Pi” sunt: “Astro Vianu Team” și “Star Gazers”, Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu”, București; “Cosmos Dream”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Cluj Napoca; “Carmen Sylva Astro Pi”, Liceul Teoretic ”Carmen Sylva”, Eforie Sud; ”MiBus researchers”, Liceul Tehnologic ”Mihai Busuioc” Paşcani.

 

 

MATERIAL OFERIT DE BANCA TRANSILVANIA

 

 

Experimentele celor cinci echipe românești, alături de coduri ale unor echipe din alte 12 țări membre ale Agenției Spațiale Europene (ESA) au fost selectate din peste 180 de candidaturi de către un juriu profesionist din partea ESA și a Fundației Raspberry Pi, după două faze preliminare. 

 

În prima fază, elevii au fost invitați să propună o idee de experiment care ar putea fi rulat folosind Astro Pi, de la bordul Stației Spațiale Internaționale și senzorii aferenți (Sense HAT). În faza a doua, astronautul Thomas Pesquet, aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, a alocat echipelor selectate o misiune științifică, planificată a se desfășura la bordul ISS folosind computerul Astro Pi, Ed. Pentru a îndeplini obiectivele misiunii, participanții au definit pașii experimentului științific pe care îl vor desfășura și au scris codul necesar pentru operarea Astro Pi, folosind limbajul de programare ‘Python’. Candidaturile au fost evaluate pe baza unor criterii precum valoarea științifică, inovația, fezabilitatea misiunii în contextul Stației Spațiale Internaționale, claritatea și calitatea codului.

 

Codurile echipelor calificate, odată transmise către Stația Spațială Internațională, rulează pe computerul Astro Pi aflat pe modulul Columbus. Pe 15 mai 2017, rezultatele experimentelor vor fi publicate, iar astronautul Thomas Pesquet le va comenta de pe orbită. Datele colectate în spațiul cosmic vor fi descărcate și trimise spre Terra, unde vor fi apoi analizate de către echipele participante.

 

Agenția Spațială Română (ROSA), este o instituție publică finanțată integral din venituri proprii, funcționȃnd conform Hotărârii Guvernului României nr. 923/20.11.1995 și a actelor ulterioare în sistemul Ministerului Educației și Cercetării Științifice - Autoritatea Națională Pentru Cercetare Științifică și Inovare (A.N.C.S.I.). ROSA dezvoltă Programul Național Spațial și coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare și aplicații spațiale, fiind autorizată să înființeze centre de cercetare și dezvoltare. Totodată, Agenția este organizaţia conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research). ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internațională, precum cele cu Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Organizația Națiunilor Unite (ONU). Agenția desfășoară și propriile proiecte de cercetare științifică și dezvoltare prin ROSA Research Centre. Din 2004 Agenția este condusă de Președinte, Dr. Fizician Marius-Ioan Piso.

Comentarii Facebook