Clujul va avea un parc pe stil londonez! Cât de mare va fi Parcul EST, din Gheorgheni și până la Selgros, în Someșeni


Parcul Est va avea 45,5 ha și va fi amenajat în baza unui proiect declarat câștigător, din 27 de idei supuse unui concurs riguros.  

Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, a organizat  Concursul internațional de soluții „Amenajarea Parcului Est”.

În urma deliberării juriului internațional, proiectele câștigătoare sunt următoarele: Premiul I, reprezentat de contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 6.288.360 lei, fără TVA: proiectul nr. 100: Metapolis Architects S.P.R.L. în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L. Autor principal: Metapolis Architects, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass

Proiectul a fost desemnat câștigător deoarece reușește să combine „într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru a realiza un desen coerent. Este un proiect construit cu mijloace minime - topografie, apă, vegetație și alei - iar rezultatul aduce o bogăție impresionantă și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare”, așa cum s-a arătat în aprecierile juriului internațional”, a precizat primarul Emil Boc.

Premiul II, în valoare de 120.000 lei, fără TVA: proiectul nr. 107: Karres en Brands Landschapsarchitecten B.V și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Autori principali: Darius Reznek, Bart Brands, Natalia Gruszczynska, Oana Paraschiv, Justyna Chmielewska, Mathijs Peters, Ida Pedersen (KARRES EN BRANDS)

Colaboratori arhitectură: Cristina Enache, Alexandra Coltos, Sorina Rusu (UAUIM)

Premiul III, în valoare de 60.000 lei, fără TVA: proiectul nr. 126: SC NORMA ARHITECTURĂ ȘI URBANISM S.R.L.

Autor principal: Péter Eszter, Fleșeriu Alexandru Nicolae

Coautori: Afrasiabi Dariush Vlad, Filip Oana Antonia, Farkas Kinga, Hrenciuc Andra Gabriela, Stoica Radu Nicolae

Colaboratori specialități: Dudaș Maria Cristina, Tetelea Cristian

Mențiune specială: proiect nr. 120: STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCȚII, DESIGN SRL

Autor principal: Florian Stanciu

Coautori: Maria - Iulia Stanciu, Cosmin Gălățianu, Octavian Bîrsan, Roberta Frumușelu, Cristian Beșliu, Cosmin Georgescu

Colaboratori arhitectură: Eduard Untaru, Sebastian Ciulei, David Mihai

Mențiune specială: Proiect nr. 108

Pe această cale, doresc să adresez felicitări echipei câștigătoare și tuturor celor implicați, pentru profesionalismul de care au dat dovadă pe parcursul întregului proces și pentru eforturile în găsirea celei mai bune soluții din punct de vedere urbanistic pentru acest „plămân verde” al orașului.

Comentarii Facebook