Clujul, la mila naturii: „Din păcate, Clujul nu dispune de rachete antigrindină”. Fenomenele meteo extreme, un pericol pentru grădinile clujenilor


De curând, grindina a făcut ravagii în mai multe zone din județul Cluj, fiind emise chiar și mai multe mesaje RO-Alert de Cod Portocaliu de grindină, furtună și precipitații abundente. Grădinile și culturile oamenilor sunt în pericol constant din pricina lipsei unui sistem de rachete antigrindină.

Din păcate, Clujul nu dispune de rachete antigrindină”, a declarat Prefectul județului Cluj, Irina Munteanu. Atfel, natura se poate dezlănțui în voie, grindina nu poate fi combătută, iar grădinile oamenilor sunt în pericol continuu în cazul fenomenelor meteo extreme, notează turdanews.

Ce sunt tunurile antigrindină

Tunurile sonice sau tunurile antigrindină sunt dispozitive care emit unde sonice spre norii în care se formează grindina, în scopul de a opri procesul de formare a particulelor de gheață. Principala utilizare a tunurilor cu rachete antigrindină este în agricultură, pentru protecția culturilor.

Un tun antigrindină modern este un generator de unde de șoc, care sunt trimise spre norii în care se formează grindina. Un amestec exploziv de acetilenă și aer este împins în camera inferioară a mașinii. Unele sisteme utilizează și oxigen sub presiune pentru a mări efectul exploziv.

Clujul are nevoie urgentă de un astfel de sistem antigrindină

Din păcate județul Cluj însă, nu dispune de astfel de rachete antigrindină, informația fiind confirmată chiar de Prefectul de Cluj, Irina Munteanu.

La nivelul județului Cluj nu există astfel de sisteme instalate. Am verificat acest aspect începând cu anul trecut, am discutat pe tema asta la nivelul Ministerul Agriculturii. Autoritatea pentru administrarea sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor se ocupă de aceste tipuri de investiții, considerabile din câte am înțeles, ei fiind si cei care le monitorizează, operaționalizează și gestionează ulterior. La fel, evaluează la nivelul țării nevoia în acest sens împreună cu ANM”, a precizat prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, citată de refleqtmedia.ro. 

În zonele unde sunt lansate rachete antigrindină, protecția culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri pătrați, potrivit Direcției Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 


Comentarii Facebook