Clujenii, informati de medicii specializati despre efectele reumatismului!

 

Evenimentul "ReumaPac" va avea loc sambata, 24 martie, la Vila Diakonia, intre orele 09:30-18:00, si le va oferi posibilitatea pacientilor cu poliartrita reumatoida si spondilartropatii sa isi spuna problema si sa o dezbata cu medici specializati.

"Acest eveniment este primul dedicat special pacientilor, dar si cadrelor medicale din toate specialitatile. Disciplina de reumatologie este o specialitate noua, iar problemele care vin in urma ei sunt destul de mari. Este important pentru ca noi, medicii, vorbim foarte mult despre boli, insa tot cu medici, iar aceasta este ocazia ca si pacientii nostri sa stie mai multe despre efectele pe care aceste boli le au si cum trebuie sa le faca fata", a spus Simona Rednic, sef Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Cluj Napoca.

Actiunea se adreseaza in mod special pacientilor cu boli reumatismale inflamatorii si cadrelor medicale. In cadrul intalnirii, pacientii vor putea discuta concret situatia in care se afla, astfel incat acestia sa primeasca indicatiile medicale corespunzatoare.

Atat poliartrita reumatoida si spondilartropatia sunt boli cu care pacientii se confrunta o viata intreaga si de aceea "relatia pe care noi, medicii, o avem cu pacientii trebuie sa fie una care sa se intareasca la fiecare consultatie. Practic noi suntem alaturi de ei o viata intreaga. Asa este boala. Boala aceasta le poate distruge familia. Este o boala care doare daca nu este tratata la timp", a spus Andrei Hutanu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania (A.R.T).
 

"Vrem ca prin acest evenimnt, pacientii sa aiba acces la informare si sa afla anumite lucruri pe care nu le stiau", a adaugat Hutanu.

In Romania, rata celor care sunt diagnosticati cu aceste boli este sub 1%, ceea ce arata ca multi dintre cetatenti nu stiu ca sufera de aceasta boala, din cauza ca nu exista in acest moment un registru national cu baze de date despre aceste boli.

 

La eveniment sunt asteptate aproximativ 100 de persoane, iar taxa de participare este de 5 lei.

 

Cei interesati se pot inscrie AICI.

 

Anca Baciu

Comentarii Facebook