Clujeni de ISPRAVĂ! Gătesc în fiecare joi O MASĂ CALDĂ pentru cei săraci - FOTO

 

Un grup de tineri din Cluj se luptă de aproape un an și jumătate pentru a demonstra că se poate. Reușesc cu bani puțini să ofere o masă caldă în fiecare joi celor nevoiași.

 

Proiectul ”O masă caldă” se bazează pe volutariat și pe donații. Totul a pornit de la un grup de profesori și studenți de la Facultatea de Știinte Politice din Cluj, iar treptat s-au ”molipsit” și alți clujeni. Aceștia gătesc în fiecare joi la Adăpostul Social de Urgență de pe strada Dragos Voda, la cantina Facultății de Științe Politice și la Cantina Socială a Primăriei Cluj-Napoca și apoi distribuie porțiile pe care le fac celor care au nevoie și nu sunt puțini. 

 

Unul dintre voluntari este Raimonda Boian, care a preluat și coordonarea bucătăriei de la Cantina Primăriei din Piața Muzeului.

 

Eu am mers inițial doar ca voluntar la gătit, iar de joi am preluat coordonarea activității de la Cantina Primariei, dat fiind faptul că au apărut doua locații unde se găteste: la cantina Facultății de Științe Politice, unde se găteste pentru copiii de la mai multe center de zi și Cantina Primăriei unde se gateste pentru cei care au nevoie de o masă caldă, și vin în fiecare joi la ora 16.00, în Piață, să își primescă mâncarea”, a povestit Raimoda Boian. 

 

 

Raimonda recunoaște că pentru ea este o mare provocare, mai ales că nu gătește în mod regulat. Recompensele pentru munca de fiecare joi sunt foarte mari. 

 

Am pățit joi două lucruri care m-au impresionat. După ce ne-am întors din piață, eram foarte tăcuti toți patru, dar zâmbeam satisfăcuți și multumiți că ne-am dus cu bine treaba la bun sfârșit și oamenii au primit mâncarea de fiecare joi. Ne-am trezit cu un tata și fiu (adolescent) că au ajuns mai târziu, iar noi nu mai aveam mâncare și pentru ei. Ne-am simțit așa de prost că i-am dat niște bani să își ia de la colt ceva de mâncare. 

 

Faza care m-a mișcat cel mai mult a fost în drum spre casa, prin parc. Unul dintre beneficiari m-a salutat și mi-a mulțumit încă o dată, în timp ce își pregătea ”patul” pe o banca”, a mai spus Raimonda. 

 

Coordonarea bucătăriei implică multă și responsabilitate și stres: ”Daca miercuri spre joi nu am prea dormit de teamă că nu vin voluntari, că ard mâncarea, că nu terminăm la timp, joi spre vineri am dormit neîntoarsă. Recompensa pentru munca făcută este enormă”, a adăugat clujeanca.

 

Nimic nu ar putea fi realizat fără donațiile adunate în proiectul ”O masă caldă”. Unul dintre inițiatori este George Jiglău, un fost jurnalist, care acum își pune la dispoziție timpul și propria mașină pentru a aproviziona bucătăriile cu alimente sau pentru a face rost de bani. 

 

Joi, 23 octombrie, la Cantina Socială a Primăriei Cluj-Napoca nevoiașii au primit în Piața Muzeului ficăței cu morcovi, ceapă și piure de cartofi, la prețul de 1,6 lei porția. ”

 

Gătim în fiecare joi în 3 locuri: Cantina Primariei de pe str. Emile Zola (cam 50 de porții pentru nevoiașii care vin lângă Biserica Franciscană în fiecare joi, la ora 16.00), Cantina din clădirea nouă a FSPAC de pe strada Minerilor (cam 90 de porții pentru 4 centre de zi - Centru pentru copii al FRCCF, centrul pentru copii al Asociației Familia Regăsită, Centrul pentru copii al Uniunii Creștine din România de pe strada Bistriței și Centrul pentru adulți Caritatea de pe str. Mircea Eliade) și Adăpostul Social de Urgență de pe strada Dragos Voda (cam 60 de porții pentru locatarii adapostului). 

 

Deci în jur de 200 în fiecare joi. Fiecare porție are în jur de 300 de grame, prețul pe bucată iese la aproximativ 2 lei. În fiecare săptămână se gătește altceva, întotdeauna mâncarea conține carne, carbohidrați și legume. 

 

Cantina din Piața Muzeului e coordonată de Raimonda acum, noi (adica eu și colegii de la FSPAC) am preluat bucatăria noua, iar la Adăpost se ocupă medicii de la Clinica de Psihiatrie Infantilă. 

 

Bugetul continuă să fie alimentat de donații în bani și asta ne permite să ne extindem, plus că ne vin donatii și în alimente. Ne ajută mult clubul Rotaract Visio din Cluj, care ne trimite în fiecare săptămână voluntari. Și sunt mulți oameni care ne scriu pe Facebook că vor să ne ajute, să facă voluntariat.

 

În paralel ne pregătim să lansăm și la București, acolo e un pic mai complicat”, a relatat și George Jiglău, unul dintre inițiatorii campaniei. 

 

Pentru susținerea acestei inițiative se fac și donații în bani (RO83BTRLRONCRT0247298402 (Soc. Studenteasca de Stiinte Politice) SWIFT BTRLRO22), dar sunt oameni care donează și alimente, care apoi sunt folosite în cele două bucătării.

 

Activitatea din acest proiect poate fi urmărită pe pagina oficială. 

Comentarii Facebook