Clujean hărțuit de controlorii CTP, cu toate că avea abonament valabil: Încercau să mă dea jos din autobuz




Un clujean susțină că a fost hărțuit de controlorii CTP, vineri, în timp ce se afla în troleibuz.

În momentul în care aceștia au venit să controleze biletele sau abonamentele, bărbatul nu reușea să își găsească portofelul în geantă, iar de aici, spune el, lucrurile au început să degenereze, controlorii manifestând un comportament agresiv la adresa sa.

Controlorii au încercat să îl dea jos din mijlocul de transport în comun, iar când călătorul le-a zis că nu vrea să se dea jos, spunându-le să îi dea amendă pe loc, cu proces verbal, pentru că trebuie să ajungă la destinație rapid, aceștia au devenit și mai violenți verbal.

Mai mult, după ce într-un final bărbatul a reușit să își găsească portofelul în care avea un abonament valid, unul dintre controlori i l-ar fi luat și s-ar fi dat jos din mijlocul de transport în comun cu tot cu act.

Ieri, în data de 7 iulie 2017 am fost ținta unui comportament inadmisibil din partea unor controlori C.T.P., în civilizatul nostru oraș care se vrea Cluj-Napoca.

În jurul orelor 19: 20 în timp ce mă aflam în troleibuzul cu nr. 25, din stația de pe str. Memo au urcat doi controlori de bilete. În momentul în care am auzit că solicită ,,biletul sau abonamentul la control”, am început să-mi caut în geantă portmoneul în care îmi țin abonamentul. Unul dintre controlori  în momentul în care a observat că îmi caut în geantă și nu găsesc ce caut, a trecut pe lângă mine, prefăcându-se că verifică alți pasageri (se observa că din acel moment era în mod vădit dezinteresat) nerăbdător fiind să se întoarcă la mine. În câteva secunde s-a ființat cu pieptul scos în fața mea și mi s-a adresat cu ,, Hai mă arată odată abonamentul!”. Am mai căutat câteva secunde în geantă (geanta având mai multe compartimente) și pentru că nu mi-am găsit portmoneul i-am răspuns politicos: ,, Îmi pare rău, am abonament dar se pare că nu este la mine, probabil mi-am uitat acasă portmoneul în care îl țin.”. Acela a fost momentul catalizator care a stârnit comportamentul golănesc al controlorului. A zbierat la șofer să nu pornească din stație, spunându-mi ,, Hai, dă-te jos!”. I-am răspuns (la fel de politicos): ,, Îmi pare rău, nu cobor pentru că trebuie să ajung undeva și nu mi se pare normal să cobor în condițiile în care am un abonament plătit. Puteți să verificați”. Răspunsul controlorului a fost: ,, Cum adică nu cobori mă! Treci, hai dă-te jos!”. I-am zis în continuare că nu cobor din troleibuz. Răspunsul controlorului a fost: ,,No nu-i nimic că stăm aici și plătești tu motorina, cât staționează trobeibuzul ” (!!!). Același lucru i l-a spus și șoferului ,, Nu porni, stai aici în stație cu motorul pornit să plătească ăsta motorina”. La un moment dat unul dintre pasageri a strigat către șofer să pornească, să nu-i țină în stație. Între timp, după ce și-a terminat rondul celălalt controlor (foto dreapta) a venit și el acolo întrebându-l pe celălalt ,, Care e ăla fără bilet că îl dau eu jos”. Celălalt a indicat cu capul către mine spunându-i ,, Ăsta!”. Toată această scenă s-a desfășurat într-o manieră extrem de gălăgioasă, controlorul urlând în loc să vorbească, iar ceilalți pasageri au fost vizibil intimidați de acest comportament, motiv pentru care nu a intervenit nimeni ci doar dezaprobau din cap comportamentul controlorului.

Urmează partea a doua:

A venit celălalt controlor înfățișându-se în fața mea în același mod intimidant și mi-a zis la fel: ,, Hai mă dă-te jos!”. I-am spus că nu cobor din troleibuz, pentru că am abonament, dar l-am uitat acasă și i-am solicitat să-mi întocmească proces-verbal contravențional. Răspunsul controlorului a fost ,, Nu-ți fac niciun proces-verbal, dă-mi 30 de lei și pleci ” (!). I-am zis că nu-i dau niciun ban, să-mi întocmească proces-verbal. Mi-a zis ,, Aaa, deci ești șmecher? Lasă că ți-arăt eu ție!. Stai că sun la poliție, să ne aștepte în capăt și îți zic eu că procesul-ăla-verbal nu-l anulezi tu”. A strigat la șofer să pornească și să nu mai oprească în stații, să meargă până în capăt la depou. Am zis că sunt de acord să vină poliția, motiv pentru care am sunat-o pe prietena mea să vină în ultima stație să-mi aducă portmoneul pentru a face dovada faptului că am abonament. Prietena mea mi-a spus la telefon că nu mi-am uitat acasă abonamentul ci mi l-a pus ea cu o zi înainte în geantă între cărți și să caut acolo. Am căutat din nou în geantă, între cărți, am găsit portmoneul, am scos abonamentul și le-am spus ,, Îmi cer scuze, uitați, vedeți că am abonament?”. Unul dintre controlori  a zis ,, nu mă interează”, iar celălalt mi-a zis ,, dă să văd”. I-am înmânat abonamentul, moment în care, când s-au deschis ușile în stația de pe Moților a coborât cu abonamentul meu în mână spunându-mi ,, Hai jos după el dacă îl vrei!”. Bineînțeles că nu am coborât, pentru că vroiau cu orice preț să mă dea jos din troleibuz, cu toate că între timp le-am prezentat abonamentul. Nu știu exact care este motivul pentru care au dorit cu orice preț să mă dea jos din troleibuz. Menționez că în aceeași folie în care am abonamentul C.T.P. pe care controlorul mi l-a sustras, îmi țin și abonamentul pe Fany, pentru că fac naveta între două orașe pentru a munci. În momentul în care cotrolorii au coborât din troleibuz cu abonamentul meu unul dintre ei a afirmat că ,, Ce te crezi mai șmecher că mine? Lasă că ți-arăt eu, că am mai fumat eu de ăștia ca tine”. I-am zis ,, OK! O să vedem dacă ai mai fumat de ăștia” , am scos telefonul și le-am făcut o fotografie, cel din dreapta încercând să întoarcă capul ca să nu-l surprind, motiv pentru care în fotografie apare din profil, însă se observă că în mâna stângă ține abonamentul meu. Fotografia este făcută din troleibuz, din fața ușii înainte de a se închide ușile.

După ce au coborât aceste două personaje, oamenii au început să reacționeze, până în acel moment fiind speriați de comportamentul lor, motiv pentru care au început să exclame: ,,incredibil cum se comportă angajați ai statului; bine că îi plătim din banii noștri etc”. De îndată ce urma să cobor la destinație, am intenționat să merg la secția IV de poliție (Mănăștur) și să fac o plângere împotriva acestor controlori, pentru furt.

În următoarea stație ,, Grădini-Mănăștur”, l-am observat pe cel care m-a deposedat de abonament că se apropie de mine cu abonamentul în mână, mi l-a dat înapoi și mi-a spus ,, Nu fii așa tare în gură că data viitoare ți-arăt eu ție”. I-am spus să le fie rușine pentru comportamentul ăsta golănesc și că ar trebui să se comporte civilizat cu pasagerii, pentru că au această obligație legală în calitate de angajați ai statului. Mi-a replicat ,, Lasă că vezi tu comportament frumos” și a plecat.

Mie nu-mi vine să cred că oameni cu un asemenea comportament și nivel de educație au putere de control asupra pasagerilor în Clujul anului 2017. Pur și simplu urcă în mijlocul de transport și încep să se comporte ca niște borfași cu o atitudine care sugerează mai degrabă intenția de a face scandal decât de îndeplinire a îndatoririlor de serviciu.

Nu înțeleg acest comportament, nu știu care sunt intențiile lor în condițiile în care au refuzat să-mi întocmească proces-verbal de contravenție deși le-am cerut acest lucru, mi-au confiscat abonamentul ( de fapt abonamentele, că erau două în folie), mi-au cerut bani, au vorbit extrem de urât, sfidător și amenințător.

Corect ar fi fost să-mi dea amendă dacă era cazul de amendă sau, după ce le-am prezentat abonamentul și mi-am cerut scuze, să-și ceară scuze și să-și vadă de treabă. Și în primul rând să fi vorbit civilizat nu folosind expresii: ,, ești șmecher; ți-arăt eu ție; treci mă dă-te jos sau am mai fumat de ăștia””, povestește tânărul.

Clujeanul le cere și ajutorul martorilor la incident, care sunt dispuși să dea declarație privind cele întîmplate, pentru a putea lua măsuri legale împotriva acestora, precizând că ”asemenea derapaje comportamentale nu trebuie ignorate ci sancționate”.

Comentarii Facebook