Cluj: Vaccinurile salvează anual 3 milioane de vieți și previn 30 de boli infecțioase


Vaccinurile reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a 30 de boli infecțioase și datorită lor, între 2 și 3 milioane de vieți sunt salvate anual, la nivel global, a declarat la Cluj Președintele Societății Române de Microbiologie.

Vaccinurile oferă protecție nou-născuților, sugarilor, copiilor, dar și adulților și sunt esențiale nu doar pentru sănătatea individului, dar și pentru sănătatea publică și pentru societate, prin prevenirea morbidității și mortalității cauzate de diferite boli infecțioase.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată de vaccinare de 95% pentru a asigura protecţia populaţiei şi pentru a evita apariția de epidemii de boli prevenibile prin vaccinare. În România, însă, rata de vaccinarea coboară până la 67% pentru unele dintre vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare, iar acest fapt a determinat creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri şi de decese, cum este, spre exemplu, cazul rujeolei.

Vaccinurile sunt produse sigure, sunt eficace şi contribuie direct la salvarea de vieţi prin prevenirea multor boli infecțioase care pot avea consecinţe severe asupra sănătăţii copilului sau a adultului. Un aspect deosebit de important, însă, este ca accesul la vaccinuri şi vaccinare să fie asigurat neîngrădit, astfel încât fiecare individ să poată beneficia de vaccinul necesar în etapa de viaţă în care se află”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie.

Accesul universal la vaccinuri și vaccinare a fost tema unui workshop dedicat vaccinării, organizat la Cluj-Napoca, în parteneriat, de Societatea Română de Microbiologie, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC). 

Este important să vorbim despre accesul la vaccinuri pentru că existența unui vaccin pe piață depinde de o bună colaborare între autorități și producători, dar și de o bună estimare a necesarului de vaccinuri pentru piața respectivă. Producția unui vaccin poate dura între 3 și 36 de luni, în funcție de complexitatea vaccinului, deoarece vorbim de un produs biologic care este testat de sute de ori în ceea ce privește siguranța şi eficacitatea înainte de a fi distribuit către populație. Astfel, un vaccin care intră astăzi în procesul de producție, va fi disponibil statelor care au nevoie de el, cel mai devreme, în 2020.

Din cauza procesului lung de fabricație și a unui deficit de capacitate de producție de vaccinuri la nivel global, este necesar ca autoritățile din România să estimeze cât mai corect necesarul de vaccinuri și să solicite producătorilor cantitățile necesare, în timp util”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.

Vaccinarea este, de asemenea, recomandată şi pacienților care suferă de anumite afecțiuni cronice și pentru care o boală infecțioasă se poate dovedi fatală.

Am discutat cu pacienți care erau convinși că starea lor de sănătate nu le permite să se vaccineze, când de fapt vaccinarea era indicată, deoarece organismul lor nu ar face față unei boli infecțioase. De cealaltă parte, sunt pacienții care doresc să se vaccineze, dar nu se pot vaccina datorită lipsei de accesibilitate la vaccinuri. Viața lor depinde şi de sănătatea comunității din care fac parte, care este asigurată și de acoperirea vaccinală. Vaccinurile sunt sigure, eficace și salvează vieți. Nu doar pe cele ale indivizilor care primesc vaccinul, dar și pe ale tuturor celorlalți, datorită beneficiilor imunizării de cohortă”, a declarat Radu Gănescu, Președinte al COPAC.

Vaccinurile reprezintă, de asemenea, un instrument important de luptă împotriva rezistenței anti-microbiene. Acestea reduc rata bolilor infecțioase și reduc consumul de antibiotice necesare pentru tratamentul complicațiilor şi de asemenea, reduc cantitatea de antibiotice administrate greșit pentru infecții virale.

Comentarii Facebook