Cluj: Ținut în arest preventiv 21 de luni pentru prejudiciu de 100.000 de lei. Mazăre liber cu 100 mil euro prejudiciu

 

Curtea de Apel Cluj l-a eliberat din arestul preventiv pe un bărbat din Sălaj după aproape doi ani. 

 

La propunerea procurorilor DNA Sălaj, Tribunalul Sălaj a dispus în data de 28 octombrie 2015, arestarea pentru 30 de zile a unui anume Dan Radu (foto), om de afaceri din Zalău, iar de atunci acesta a fost arestat până azi. Nu vorbim de crime ci de o infracțiune de corupție cu o miză de 100.000 de lei.

 

Tribunalul Sălaj a prelungit arestul preventiv timp de 21 de luni. Miercuri, 12 iulie, însă, un judecător de la Curtea de Apel Cluj a verificat dosarul și l-a pus în libertate pe Dan Radu, opinând că starea de arest recomandată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, este de cel mult șase luni, cu excepția unor cazuri grave, cum sunt cele de omor, scrie evz.ro.

 

Dan Radu a fost arestat într-un dosar ce îl vizează și pe fostul subprefect de Sălaj, Claudiu Băican. ”În perioada septembrie 2012 - iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins și primit de la o persoană (denunțător în cauză), în mod direct sau indirect, suma totală de 278.216 lei și o suprafață de teren de 1570 mp, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra funcționarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuții în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influență în urma căreia martorului denunțător și fratelui acestuia le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafață de peste 10 ha teren. Condiția impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora.  În cazul unuia dintre contracte, inculpatul Dan Radu a dobândit prin metoda simulației, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafață de teren de 8.433 mp (prețul înscris în contract fiind de 120.000 lei). Din această suprafață, la data de 22 ianuarie 2014, inculpatul Dan Radu, prin aceleași persoane interpuse, a vândut 1470 mp teren intravilan contra sumei de 100.000 lei”, precizează procurorii.

 

Fostul subprefect, este acuzat, la rândul lui, că a primit de la Dan Radu un teren de 831 mp, în valoare de 69.000 de lei și material de construcții în valoare de 4.262 lei.

 

S-a motivat că este necesară starea de arest din cauza martorilor foarte mulți care trebuie audiați”, spun avocații clujeni.

 

În acest dosar nu a fost dată vreo sentință definitivă, fiind în continuare judecat. Starea de arest ar trebui să nu depășească durata de șase luni, conform recomandărilor Curții Europene a Drepturilor Omului, cu toate că au fost cazuri în care s=a depășit un an, dar faptele erau mult mai grave.

 

Dan Radu a fost reprezentat de avocatul Claudiu Mințic, de la cabinetul lui Anatol Pânzaru.

Comentarii Facebook