Cluj-Napoca, într-un top inedit al orașelor, în timp ce Bucureștiul nu s-a clasat nici măcar în primele 100. Pe ce loc este Clujul?


Iată care sunt cele mai populare destinații pe plan internațional, conform indicelui orașelor pentru călătorii responsabile.

Vizitarea altor orașe în minivacanțe tip citybreak este un lucru foarte comun de ceva ani buni încoace, drept dovadă că se așteaptă ca aproape 800 de milioane de persoane să viziteze în fiecare an câte o destinație urbană internațională până în 2025. 

Pentru a ajuta oamenii să caute opțiuni pentru astfel de călătorii cu mai puțin impact asupra destinației, motorul de căutare momondo.ro a lansat Indicele orașelor pentru călătorii responsabili. 

Scopul acestui clasament este pentru a ajuta călătorii să ia în considerare aspecte legate de sustenabilitate atunci când își plănuiesc călătoriile internaționale, aspecte precum acreditarea privind emisia de carbon a aeroporturilor, traficul local și calitatea aerului. Indicele analizează 167 de orașe din 63 de țări, luând în calcul 28 de factori și ajutându-i, astfel, pe călători să ia decizii mai informate. 

Europa este liderul clasamentului

Rotterdam, Amsterdam și Graz ocupă primele trei poziții în clasament, cu primele zece locuri aparținând exclusiv unor orașe din Europa. Portul olandez Rotterdam a obținut cel mai mare punctaj, are numeroase proprietăți cu prețuri accesibile, are o rețea de transport feroviar urban excelentă și cele mai extinse piste pentru biciclete. Amsterdam (Olanda) ocupă locul al doilea, fiind renumit pentru accesibilitatea călătoriilor cu bicicleta și străzile pietonale, cu opțiuni viabile pentru mașini ecologice și o densitate ridicată a stațiilor de încărcare electrică. Graz (Austria) a ieșit pe locul al treilea datorită legăturilor feroviare foarte bune, numeroaselor stații de încărcare EV și Centrului Vechi, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Top 10 orașe ale Indicelui pentru călătorii interesați de mediul înconjurător:

  • Rotterdam, Olanda
  • Amsterdam, Olanda
  • Graz, Austria
  • Trondheim, Norvegia
  • Munich, Germania
  • Helsinki, Finlanda
  • Stockholm, Suedia
  • Zurich, Elveția
  • Gothenburg, Suedia
  • Viena, Austria

Cluj-Napoca a ieșit înaintea Bucureștiului

Ocupând locul 86 în clasament, Cluj oferă unele dintre cele mai accesibile mașini ecologice de închiriat, la prețuri cu (în medie) 32% mai ieftine decât mașinile ne-ecologice. Numărul mare de piețe și magazine second-hand face din Cluj un loc excelent pentru cumpărături care nu afectează mediul, în vreme ce muzeele numeroase și variate îi ajută pe călători le prezintă călătorilor cultura zonei, susținând, în același timp, și comunitatea locală.

Chiar dacă nu a intrat în top 100, Bucureștiul are câteva aspecte apreciate de călătorii responsabili. Asemenea Clujului, și capitala pune la dispoziție câteva opțiuni ieftine de închirieri de mașini ecologice, cu prețuri cu 38% mai ieftine decât mașinile convenționale. În plus, infrastructura de transport urban are o calitate decentă, ceea ce înseamnă că turiștii pot vizita marile obiective turistice ale Bucureștiului fără să o amprentă de carbon semnificativă. Bucureștiul s-a clasat pe locul 105.

Comentarii Facebook