Cluj: Cine sunt inculpații din dosarul ”Șantaj la foști mafioți”? Erau coordonați de un fost șef Antidrog și aveau informații din Poliție


Gruparea condusă de Liviu Șipoș, fostul șef Antidrog Cluj, beneficia de informații din interior, de la polițiști activi, și se baza pe șantajarea unor foști traficanți de droguri sau afaceriști cu bani mulți. 

Șipoș urmărea victimele cu ajutorul grupării sale de detectivi, iar apoi intervenea și le spunea că în schimbul unor sume de bani dosarul dispare. Una dintre victime este Sfârlea Torino, unde mare traficand de heroină din anii 2000.

Membrii grupării lui Șipoș:

1. ȘIPOȘ Liviu, cercetat în stare de arest preventiv, sub aspectul comiterii infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la șantaj, instigare la șantaj, instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, instigare la violarea sediului profesional, în formă continuată, instigare la violarea vieții private, instigare la violarea vieții private, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la tentativă la transfer neautorizat de date informatice, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (trei acte materiale), în scopul obținerii de date informatice, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, divulgarea informațiilor secrete de stat.

2. GROȘAN Adrian, cercetat sub imperiul măsurii preventive a controlului judiciar,

pentru comiterea infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat (sub forma aderării și sprijinirii), șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, șantaj.

3. NEAGU Nicolaie, cercetat în stare de arest preventiv, sub aspectul comiterii infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la șantaj, complicitate la șantaj, complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, în formă continuată, violarea vieții private, acces ilegal la un sistem informatic, tentativă la transfer neautorizat de date informatice.

4. ZAHIU Ionel Cosmin, cercetat în stare de arest preventiv, sub aspectul comiterii infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat, violarea sediului profesional, în formă continuată, violarea vieții private, acces ilegal la un sistem informatic, tentativă la transfer neautorizat de date informatice.

5. LUPEA Emil-Iulian, cercetat sub control judiciar, pentru comiterea infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat (sub forma aderării și sprijinirii), complicitate la violarea sediului profesional.

6. Marian Octavian Lucian, cercetat sub control judiciar, pentru comiterea infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (trei acte materiale), în scopul obținerii de date informatice, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

7. Marc Dragoș Călin, cercetat în stare de libertate, pentru comiterea infracțiunilor de:  mărturie mincinoasă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Procurorii au explicat cum a lucrat Liviu Șipoș, în cazul unui notoriu traficant de droguri din anii 2000, Sfârlea Torino, care a făcut închisoare după ce a fost prins cu 2 tone de heroină.

Infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat rezultă din modul în care au acționat inculpații, precum și din următoarele date rezultate din probele administrate. Astfel, inculpatul ȘIPOȘ Liviu a deținut funcția de Șef al Serviciului Antidrog din cadrul B.C.C.O. ClujNapoca și anterior pensionării sale, în anul 2005, și-a desfășurat activitatea în cadrul Direcției Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj. 

În acest context, potrivit declarației persoanei vătămate *** , în perioada în care și-a desfășurat activitatea în cadrul Serviciului Antidrog, începând cu anul 2000, inculpatul Șipoș Liviu a participat la investigarea unor infracțiuni de trafic de droguri comise de către persoana vătămată *** care, în perioada 2003 – 2010 a fost arestat și ulterior s-a aflat în executarea unei pedepse privative de libertate. 

După liberare, în cursul anului 2011, persoana vătămată *** s-a întâlnit cu inculpatul Șipoș Liviu și acesta i-a comunicat că a lucrat în calitate de ofițer antidrog în cadrul Biroului Antidrog în cadrul Centrului zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog și că a fost unul dintre ofițerii care s-au ocupat cazul său.

În perioada 2011 - 2020, persoana vătămată (n.red. Sfârlea Torino) s-a întâlnit de mai multe ori cu inculpatul Șipoș Liviu, fie întâmplător, fie la solicitarea inculpatului Șipoș Liviu și cu aceste ocazii, inculpatul Șipoș Liviu, bănuind că persoana vătămată *** deține informații cu privire la activități de trafic de droguri, i-a solicitat acesteia să îi acorde sprijin în vederea identificării unor persoane care comit infracțiuni de trafic de droguri sau să îi furnizeze date de identificare a unor transporturi de droguri. Această solicitare venea de la inculpatul Șipoș Liviu în contextul în care acesta dorea informațiile în cauză pentru a prinde posibili traficanții de droguri sau transporturile și a obține în acest mod un folos material.

Urmare a acestor discuții, persoana vătămată (Sfârlea Torino) i-a comunicat inculpatului Șipoș Liviu că nu desfășoară activități de trafic de droguri și nu deține informații legate de persoane care comit infracțiuni de trafic de droguri sau transporturi de trafic de droguri”, spun procurorii.

Pentru că nu i-a mers, Liviu Șipoș a încercat facă o percheziție la locul de muncă al lui Torino. ”În ceea ce privește rezultatele activităților de supraveghere a persoanelor vătămate, desfășurate în perioada în perioada 14.03.2018 - 29.11.2019, în cursul lunii decembrie 2019, inculpatul Șipoș Liviu a luat măsuri de comunicare a acestor date către inculpatul Marc Dragoș Călin, polițist în cadrul BCCO Cluj-Napoca care, în perioada 2001 – 2005, a lucrat alături de inculpatul Șipoș Liviu în cadrul Centrului zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog. Astfel, în luna decembrie 2019, în hotelul GRAND HOTEL NAPOCA din Cluj-Napoca, deținut de soția inculpatului Marc Dragoș Călin, acesta s-a întâlnit cu inculpatul ȘIPOȘ Liviu și cu șeful B.C.C.O. Cluj - Napoca, comisar șef ILEA Constantin. Cu această ocazie, inculpatul ȘIPOȘ Liviu le-a comunicat celor doi polițiști că are suspiciuni cu privire la faptul că persoana vătămată *** ar fii implicată din nou în comiterea de infracțiuni de trafic internațional de droguri și află în legătură cu persoanele vătămate *** și *** . În contextul discuției, inculpatul Șipoș Liviu a prezentat date referitoare la autovehiculele folosite pentru deplasare de către persoanele vătămate, precum și informații potrivit cărora persoanele vătămate sunt implicate într-o filieră de trafic de droguri prin Ucraina. În ceea ce privește suspiciunile pe care le avea inculpatul Șipoș Liviu, acestea erau legate de diferite întâlniri ale persoanei vătămate *** ce au avut loc în incinta Mall -ului POLUS, cu o persoană de naționalitate turcă.  Datele comunicate de inculpatul Șipoș Liviu cu privire la bănuielile acestuia referitoare la comiterea infracțiuni de trafic de droguri, au fost considerate neconcludente. De asemenea, în perioada 2012/2014 – 2020, persoana vătămată *** nu a mai făcut obiectul unor cercetări penale și activitatea acestuia nu a mai fost documentată. În acest context, inculpatul Șipoș Liviu și-a continuat activitatea de supraveghere a persoanelor vătămate *** , *** și *** , împreună cu inculpații Neagu Nicolaie și Zahiu Ionel Cosmin.

Aspectele legate de demersurile realizate de inculpatul Șipoș Liviu au fost confirmate de inculpatul Neagu Nicolaie, care a declarat faptul că inculpatul Șipoș Liviu i-a spus că toate materialele pe care l-au obținut cu privire la persoanele vătămate le va da la BCCO Cluj Napoca. Astfel, inculpatul Neagu Nicolaie a declarat că a auzit și discuții între inculpații Șipoș Liviu și Marc Dragoș Călin, cu privire la realizarea unei întâlni pentru remiterea materialelor rezultate din activitățile de supraveghere a persoanelor vătămate *** și *** . În acest context inculpatul Neagu Nicolaie a declarat că de la inculpatul Șipoș Liviu a aflat că acesta i-a dat inculpatului Marc Dragoș Călin, materialele din supravegherea persoanei vătămate *** și *** . De asemenea. Inculpatul Șipoș Liviu i-a spus inculpatului Neagu Nicolaie că inculpatul Marc Dragoș Călin s-a întâlnit cu șeful său însă acela ”nu vrea să lucreze„, să deschidă dosar, context în care, începând cu luna decembrie, inculpații au continuat activitățile de supraveghere a persoanelor vătămate *** și *** , cu mențiunea că rezultatele urmau să fie înaintate autorităților din Germania sau Italia, în funcție de traseul persoanelor supravegheate, pentru a lua măsuri întrucât inculpații Neagu Nicolaie și Șipoș Liviu considerau că în România nu se face nimic. Legăturile cu autoritățile din Germania și Italia le avea inculpatul Șipoș Liviu din perioada când activa în poliție”, mai spus anchetatorii.

Comentarii Facebook