Cluj: Chiriaș străin țepuit de un clujean lacom, proprietar de apartament

 

Studenții străini cad de multe ori pradă proprietarilor de apartamente, care profită de faptul că mulți dintre ei vin cu bani de acasă.

 

Mulţi dintre noi am paţit-o cu garanţia, că a fost vorba de daune minore sau daune de uzură care nu sunt neapărat responsabilitatea chiriaşului, proprietarii inventează uneori tot felul de motive pentru a nu restitui aceşti bani şi mulţi dintre noi cedează prea uşor.

 

Zilele astea am dat însă peste un caz mai special. Unui student străin proprietarii nu mai vor să-i returneze garanţia de 2 chirii (aprox. 600 de euro în total) pe motiv că nu i-ar fi anunţat din timp că urmează să părăsească apartamentul, deşi contractul a expirat luna trecută.

 

Chiriaşul a acceptat să mai plătească încă o lună de chirie, luna octombrie, care să servească drept preaviz, dar acum proprietarul nu mai recunoaşte că a primit acei bani şi ameninţă chiriaşul cu evacuarea şi refuză în continuarea să-i returneze garanţia.

 

Din păcate pentru chiriaş, deşi are un martor, plata ultimei chirii s-a făcut în afara contractului şi fără hârtii. Deşi am încercat să mediem situaţia şi să ajungem la o înţelegere amiabilă, proprietarul nu vrea să audă şi se pare că vom ajunge în tribunal. 

 

Câteva lecţii pentru chiriaşi: 

 

- e bine să ai hârtii pentru toate plăţile pe care le faci la proprietar, chiar şi o chitanţă scrisă de mână te poate salva în astfel de cazuri;

- dacă plăteşti prin transfer bancar introdu la menţiuni faptul că e vorba de plata chiriei; 

- întocmeşte un inventar al mobilierului şi al electrocasnicelor din apartament în momentul în care te muţi pentru a preveni ulterioare probleme; 

- nu te lăsa păcalit de ameninţările proprietarilor: în momentul în care ai plătit chiria şi ai dovada eşti protejat dpdv legal, nu pot să te evacueze fără un ordin judecătoresc”, relatează cei de la Asociația Chiriașilor Cluj.

Comentarii Facebook