Cluj: Aplicația care îți arată dacă taximetrul este legal sau ilegal

 

O aplicație dezvoltată de trei tineri îți arată pe loc dacă taximetrul în care te-ai urcat este autorizat sau funcționează ilegal. 

 

Trei informaticieni, Roxana Beloiu, Vlad Siretchi și Andrei Ignat, au pus la punct aplicația "Is this taxi legal?". Ideea a venit de la o situație concretă. ”Ideile bune vin la bere. Dupa o cursa cu 100km/h prin centrul Bucurestiului si slalom printre masini in timp ce bombanelile despre trafic nu se mai terminau, am ajuns la locul intalnirii. Am povestit baietilor despre taxiul cu care venisem, intrigata pe lipsa de responsabilitate pentru viata mea a taximetristului. Fiecare a inceput sa povesteasca peripetii cu taximetristi. In final, am identificat cu totii ca este o problema si ca trebuie ameliorata.

 

Dupa ce am aflat ca exista o baza de date publica, Andrei a venit cu ideea sa facem o aplicatie care sa ajute cetatenii sa identifice taxiurile ilegale. Ne-a placut ideea si asa a luat nastere Is this taxi legal?. Fara perspectiva vreunui profit, am schitat scheletul aplicatiei si ne-am dat seama ca avem tot ce ne trebuie.

 

Dupa ce am obtinut baza de date am inceput sa cautam taxiuri prin Bucuresti pentru a ne valida ideea. Am gasit multe taxiuri fara autorizatie sau cu ea expirata, iar atunci am zis let’s do it!”, a povestit Roxana.

 

Momentan aplicatia are date pentru taxiurile din Bucuresti, Cluj si Timisoara si urmeaza sa ne extindem si in alte orase.

 

Taximetriștii pot fi verificați pe baza numărului de înmatriculare. ”Teoretic, fiecare taximetrist obtine autorizatie declarand masina cu care va opera. In aplicatie, orice taxi poate fi verificat prin introducerea numarului de inmatriculare. Daca masina este inregistrata si autorizatia este valida, aplicatia afiseaza si numele soferului dar si detalii despre masina cu care ar trebui sa opereze. In caz contrar, utilizatorul este instiintat ca autorizatia este invalida sau ca masina nu exista in baza de date, ceea ce reprezinta faptul ca taxiul functioneaza ilegal”, a mai explicat Roxana. 

 

Andrei Ignat speră ca ”aplicatia sa fie folosita inclusiv de autoritatile de control, iar noi am putea publica toate interogarile utilizatorilor cu licente nevalide”, conform iqads.ro.

 

Aplicația este disponibilă gratuit și a fost creată de Bellona Electronics.

 

Comentarii Facebook