Clopotul unei biserici din Cluj, găsit îngropat la Budapesta. L-au restituit după 80 de ani: Este un „răvaș” din trecut care cheamă la rugăciune


Muzeul de Istorie din Budapesta a  restituit parohiei greco-catolice din Borșa un clopot ce a fost găsit îngropat în capitala Ungariei, în urmă cu 80 de ani. Anunțul a fost făcut de Eparhia Cluj-Gherla a Bisericii Greco-Catolice.

Clopotul a fost descoperit în decembrie 2023, în urma unor săpături arheologice de pe teritoriul unei unități militare din Budapesta.

Odată curățat, cercetătorii au găsit o inscripție care atestă că acest clopot aparține credincioșilor greco-catolici din Borșa – Cluj, că acest clopot a fost turnat la Cluj, de firma Lengyel, în anul 1920.

„La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în tulburarea vremurilor de atunci, clopotul din biserica greco-catolică din Borșa a fost dus la Budapesta. Descoperirea inedită a determinat reprezentanții Institutului Muzeal de Istorie și Arheologie din Budapesta să dorească restituirea acestui vestigiu, ca pe un semn de vindecare a rănilor trecutului și de comuniune. Ca urmare, la Budapesta a fost organizată o festivitate în cadrul căreia clopotul a fost predat pr. Marius Mureșan, parohul actual al comunității greco-catolice din Borșa și unei delegații din România care l-a însoțit”, se precizează pe site-ul Eparhiei Cluj -Gherla.

Clopotul binecuvântat odinioară de Episcopul Iuliu Hossu pentru parohia greco-catolică Borșa revine acum, în mai, luna martirilor și luna Preasfintei Fecioare Maria, ca un „răvaș” din trecut care cheamă la rugăciune și ca o binecuvântare din înaltul Cerului, unde Fericitul Iuliu Hossu veghează pentru pacea și înflorirea Bisericii pe care a slujit-o în timpul și cu prețul vieții sale, notează sursa citată. 

Comentarii Facebook