Cine și de ce taie carpenii din Florești: „Îi înlocuim cu specii mult mai productive”


O tăiere de arbori înalți în vecinătatea drumului Tăuțiului din Florești, surprinsă de un localnic, a stârnit valuri de intrigare pe rețelele sociale, astfel că am căutat în cel mai scurt timp răspunsul la nedumeririle oamenilor.

A fost odată… și nu va mai fi… No comment…”, a fost titlul unui filmuleț postat de un floreștean pe grupul Trăiesc în Florești-Cluj. Filmulețul este unul de impact, întrucât surprinde copaci înalți, tineri, chiar în momentul tăierii și al căderii la sol. Oamenii au reacționat la scurt timp cu comentarii precum „Nu avem nevoie de copaci!! Blocuri multe, cât mai multe!!”, „Nu îi poate opri nimeni…”, „Dar tu ai timp de filmare? Cheamă POLIȚIA!”, la care s-au adăugat întrebări legate de amplasamentul exact al pădurii. Răspunsul a venit tot dintr-un comment: „Pe drumul Tăuțiului, în stânga, înspre mănăstire”.

Am considerat astfel necesar să vedem cum stau lucrurile, mai ales că erau în plină desfășurare. Rezumatul “săpăturilor” jurnalistice, documentate din mai multe surse, este acesta: pădurea se află în administrarea Direcției Silvice Cluj (în subordinea căreia e și Ocolul Silvic Cluj) care efectuează operațiuni de substituire a carpenilor cu specii “mult mai productive”, după cum a declarat pentru EBS Radio directorul Dorel Oros.

Carpeni înlocuiți cu stejari și alte specii

„Carpenul este o specie slab productivă, mult sub medie, sunt copaci înalți într-adevăr, dar subțiri. Cam 95% din ce tăiem poate fi valorificat doar pentru lemn de foc, va putea fi achiziționat probabil și de localnici, avem și depozitul din Dezmir, prin care vindem lemn despicat și paletizat. Facem o tăiere la ras și vom planta în loc, în primăvară, specii mai productive, stejar, o specie mult superioară, dar nu numai,  gorun, cireș, paltin de munte. Avem deja puieții pregătiți, ideea este că acest carpen deja la a 4-a generație nu mai are vigoare, pe când specii ca stejarul își păstrează vigoarea pe termen mult mai îndelungat”, a declarat șeful Direcției Silvice Cluj, conform ebsradio.ro

Dorel Oros a mai spus că înțelege îngrijorarea comunității legată de posibile tăieri ilegale, fenomen pe care nu îl tolerează nici el, dar că în acest caz este vorba de pregătirea unei păduri pentru generațiile din următoarele decenii. Șeful Direcției Silvice Cluj a adăugat că ne va oferi în cursul zilei de miercuri și suprafața pădurii de carpen, cantitatea tăiată, respectiv cea care va fi plantată

Șeful Gărzii Forestiere „Sărim repede la orice copac tăiat!”

Anterior șefului Direcției Silvice i-am apelat și pe primarul comunei Florești, respectiv pe inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco. Acesta a spus că a mai fost sesizat cu privire la situația din Florești și că este în administrarea Direcției Silvice, conform EBS Radio.

El a ținut să “înțepe” însă graba cu care în prezent “orice tăiere” de copac stârnește intrigă generală. „Lemn s-a exploatat demult, iar față de anii 90 România și-a extins suprafața de pădure”, a spus el.

I-am explicat însă că oamenii se tem uneori, la fel ca și în acest caz că unde sunt rași copaci răsar în loc blocuri și își pun problema legalității unor astfel de demersuri. Pentru orice situație care poate fi ilegală, inclusiv tăieri sau transporturi ilegale de lemn, Garda Forestieră este pregătită să intervină, susține el.

La rândul său, primarul Bogdan Pivariu a afirmat că din câte cunoaște pădurea respectivă este a statului, iar pe de altă parte că spețele legate de fondul forestier sunt atribuțiile instituțiilor din domeniu, respectiv al Poliției.


Comentarii Facebook