Cine ar putea fi șef al Poliției Cluj: Nepotul fostului ministru de Interne, Ioan Rus, sau nepotul fostului șef al Poliției Cluj, PPT


Viitorul șef al IPJ Cluj va fi decis de interesele politice locale. Persoanele care au șanse de a ajunge în acest post extrem de râvnit au ambii numele de familie ”Rus”.

Primul care ar putea ajunge în acest post este comisarul șef Mihai Rus (Foto), nepotul lui Ioan Rus, unul dintre cei mai puternici oameni din Cluj și Transilvania. 

Mihai Rus a fost șef interimar al IPJ Alba acum 4 ani, iar acum este șeful Brigăzii de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Cluj, fără a fi un personaj de prim plan în structura de forță a Clujului. Ceea ce îl recomandă este relația de rudenie cu Ioan Rus și faptul că Emil Boc este în relații bune cu fostul lider din PSD. Boc și Rus au fost conducatori Uniunii Tineretului Comunist pe facultate si universitate înainte de 1989, astfel că au multe în comun. 

Al doilea ”Rus” care este favorit pentru acest post este Ciprian Rus, nepotul altui greu din Cluj, fostul șef al IPJ Cluj, Pop Teodor Pușcaș (n.red. este cunoscut sub prescurtarea de PPT), devenit ulterior membru al PSD și patronul unei importante firme de pază. Acesta s-a retras din funcțiile politice, pentru a-i face loc Aureliei Cristea, iar apoi s-a retras  din PSD. Între timp, Aurelia Cristea, autoarea legii anti-fumat, a plecat și ea din PSD și s-a înscris în Pro România, unde este colega cu Ioan Rus, alt fost greu al PSD. 

ciprian-rus-1.jpg

Foto: Ciprian Rus

Nu este clar cum au ajuns aceste interese să susțină oameni diferiți pentru funcția de șef al IPJ Cluj. Mai este o variantă, ca, de fapt, să se dorească controlul absolut. Acum, Ciprian Rus este șef la Poliția municipiului Cluj-Napoca, este tânăr și are timp la dispoziție. În plus mai trebuie să se rodeze, fiind încă necopt, așa că mai poate sta în funcția de șef al Poliției municipiului, cu toate că are susținerea unchiului.

Al doilea Rus, comisarul șef Mihai Rus, are mai multă vechime. Acesta a fost la un pas să ajungă și șef al Inspectoratului General al Poliției Române, în 2020, când a demisionat Liviu Vasilescu. Nu este clar ce s-a întâmplat, dar Mihai Rus a ajuns la Cluj. Acum, ar putea fi folosit de aceste interese pentru a ocupa postul gol de șef al IPJ Cluj. 

Locul de șef al IPJ Cluj este liber, după ce comisarul șef Mircea Rus a fost demis, fiindu-i retras certificatul ORNISS, care asigură accesul la secretele de stat. Retragerea acestui certificat este definitivă și nu poate fi revizuită, deci Rus nu mai are ce căuta în Poliție, urmând, cel mai probabil, să se pensioneze.

Ioan Rus a ocupat ultima funcție mare în 2015, dar s-a retras cu scandal

Ioan Rus i-a jignit dur pe românii aflați în străinătate, într-o emisiune de la Digi24, spunând că lucreaza pe circa 1500 de euro, iar "de banii astia copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva".

Romania are 3 milioane de oameni sa zicem, din forta activa, in acest moment in Occident. 3 milioane, dintre care vreun milion sunt fierari, betonisti, zidari si asa mai departe. Lucreaza in constructii, autostrazi etc. prin Europa. Au poate 1500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii astia copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva. De 700 de euro vin acasa jumatate”, declara Rus.

Fostul ministru al Transporturilor, clujeanul Ioan Rus, a fost sancționat atunci de CNCD pentru jignirile aduse românilor din diaspora.

Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat, pentru HotNews.ro, ca decizia a fost adoptata in unanimitate de Consiliu, miercuri.

CNCD a decis unanim ca declaratiile lui Ioan Rus constituie fapte de discriminare si aduc atingere demnitatii umane pentru cetatenii romani care lucreaza in afara tarii si familiile acestora, a precizat acesta.

Comentarii Facebook