Marti 5 Iulie

Centura Metropolitană a Clujului va distruge Băile Someșeni. Stanca Ghidro: Omorâți Băile cu centura lui Boc


Avocata Stanca Gidro, proprietara Băilor Someșeni, a anunțat că va ataca proiectul Centurii Metropolitane, pentru că trece exact prin mijlocul Băilor, care vor fi distruse.  

Băile Someșeni este stațiune balneoclimaterică cu regim strict de protecție pe un areal de 24 de hectare (care include și vechile băi situate pe circa 5 hectare).

Proprietara vechilor băi, avocata Stanca Gidro, a precizat la dezbaterea privind emiterea acordului de mediu pentru proiectul Centurii Metropolitane a Clujului că aceasta trece pe terenul ei și va distruge nămolul și izvoarele cu proprietăți terapeutice.

Să nu ziceți că fac opoziție la centură, că sunt mai clujeancă decât toți cei de aici din sală. Am o proprietate moștenită pentru care m-am luptat ani de zile. Acum are restricții severe de protecție. Zăcământul subteran este proprietatea statului și a tuturor de aici. Am făcut obiecții la PUG-ul din 2014 care a încadrat zona ca una verde și agricolă iar acum, printr-o decizie de anul trecut a instanței, pusă în practică doar anul acesta de către Primărie, 24 de hectare au devenit stațiune balneară cu regim strict de protecție. Am citit cele 1700 de pagini depuse de echipa de proiectare a centurii la mediu, fără anexe, că acestea n-au fost puse pe site. Nu am văzut nimic despre zăcământul de la Băile Someșeni sau ceva studiu care să trateze zona ca una protejată, așa cum spune acum PUG-ul Clujului. Vă mărturisesc că joc de două ori pe săptămână la loto ca să fac băile. În trecut a existat un PUZ aprobat pentru aceste băi, însă banii au dispărut și în prezent toată lumea vrea să facă blocuri. Bunicul meu care acum 20 de ani trăia, mi-a spus că studiile făcute, pe care le avem, defineau o zonă de protecție pentru băi de 44 de hectare. Acum, raportat la cele 24 de hectare, tocmai în această zonă de protecție vreți să îmi puneți pilonii centurii exact unde este nămolul valoros. Nu există niciun studiu privind afectarea acestuia. Săpați, îl puneți pe margine și apoi se pune la loc. Nu o să puteți să îmi spuneți că atunci când îl puneți la loc el se va regenera. E nămol ca la Techirghiol. În afară de cele 5 hectare ale fostelor băi, sunt izvoare subterane care au compoziții și proprietăți diferite, unice, unele sunt ca cele de la Karlovy Vary, cu proprietăți pentru reducerea glicemiei. Și acum vin oamenii să își ia apă de aici. Se va secționa pânza freatică și veți afecta aceste izvoare. Și eu vreau să fac blocuri, pe cei 1,7 hectare care îmi revin ca proprietară, vă dați seama ce bani aș putea să scot. Am două opțiuni. Ori mă lupt cu voi până la capăt, ori mă judec și cer să fac și eu blocuri, să îmi faceți o zonă rezidențială. De ce trebuie să rezolv eu o problemă a comunității? Vă dau terenul și faceți voi investiția. Viaductul există din vremea romanilor, nu e un concept nou și acum va fi la 115 metri de băi. Asta e impactul, stai în piscină și îl vezi. Dar asta este cea mai mică problemă. Nu mă las, până în pânzele albe merg și lupt cât mai pot. Vreau să văd un studiu și să țineți cont de actualul PUG, că zona este una cu regim strict de protecție”, a declarat avocata Stanca Gidro, conform actualdecluj.ro.

Aceasta spune că a devenit proasta Clujului, luptându-se cu Funar și cu Boc oentry a face stațiunea balneoclimaterică.

Șeful de proiect al TR 35, inginerul Silviu Tegzeșiu, a spus, la dezbatere, că impactul va fi minim: ”Nici izvoarele, nici nămolul, nu vor fi afectate de șantier sau de piloții forați care vor deservi centura (aproape 30). Un pod suspendat care să afecteze și mai puțin zona nu este posibil, proiectul comportând și restricții dictate de culoarul de zbor aferent aeroportului situat tot în Someșeni”.

Ce proiect este prioritar pentru Cluj-Napoca?


Omul lui Emil Boc, Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, a spus că se vor face mai multe dezbateri pentru a se găsi o soluție.

O altă variantă pentru a trece centura dinspre Sopor spre Bulevardul Muncii ar fi prin demolarea unor case, ceea ce ar afecta mult mai mulți oameni și ar implica costuri uriașe.

c23682920aee9b775392a43690250c59.jpg

Comentarii Facebook