Cel mai vârstnic actor din Cluj a murit la 100 de ani. Vezi când va fi dus pe ultimul drum



Cel mai bătrân actor al Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, Endre Senkálszky a murit duminică, la vârsta de 100 de ani.

Născut în anul 1914, Senkálszky este considerat a fi cel mai longeviv actor activ din Europa. Acesta și-a început cariera la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca în anul 1939, iar de atunci a date despre teatru, făcând posibilă documentarea istoriei ultimilor 75 de ani.

Premii şi distincţii: Artist emerit al RPR, Premiul Kemény János (EMKE), Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul de la Kisvárda, Premiul Szentgyörgyi István, Premiul itinerant Bánffy Miklós, a Crucea de Merit a Ordinului Republicii Ungare (secţia civilă), Premiul „Opera omnia” a societăţii Játékszíni Társaság de la Budapesta, Premiul UNITER pentru întreaga activitate, ordinul Meritul Cultural al Ministerului Culturii şi Cultelor, premiul de Artist emerit al Republicii Ungare, premiul pentru întreaga activitate decernat de Breasla Criticilor de Teatru, premiul secţiei de Teatru a Academiei de Arte din Ungaria.

 



Ne vom lua rămas bun de la el în data de 9 ianuarie 2014, ora 10.30, în foaierul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. De la ora 12.00 cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Central, unde la ora 13.00 trupul său va fi depus spre odihnă veșnică”, anunță reprezentanții Teatrului Maghiar.

Comentarii Facebook