Ceasul din turnul Muzeului Etnografic a fost repus în funcțiune după 75 de ani de pauză - FOTO

 

Ceasul din turnul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, vechi de aproximativ 275 de ani, a fost repus în funcțiune după 75 de ani cd pauză.

 

Ceasul datează aproximativ din 1740 şi a fost amplasat iniţial în vechiul turn baroc al bisericii Sf. Mihail. Biserica avea în sec. XVIII, până în 1763, un turn baroc care era amplasat pe faţada principală, în dreapta intrării principale. În acel turn a fost amplasat ceasul. Turnul a fost demolat în 1763, fiind avariat în urma unui cutremur. Ceasul a fost mutat pe turnul Porţii Mănăşturului care era cel mai frumos turn medieval al Clujului. Turnul a fost demolat în anul 1840 pentru a permite lărgirea căilor de acces în oraşul Cluj, iar ceasul a fost luat şi amplasat pe clădirea Reduta, în care se află astăzi Muzeul Etnografic al Transilvaniei, locul în care se întrunea Dieta Transilvaniei şi întruniri ale Guvernului Transilvaniei, care a vota la 1848 unirea Ardealului cu Ungaria, conform NapocaNews.

 

Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a declarat că: ”Ceasul aflat pe cladirea Reduta este un vestigiu istoric de exceptie al acestui oras. Dateaza de la mijlocul secolului al XVIII-lea si a fost amlasat initial in vechiul turn baroc al bisericii Sf. Mihail. Dupa demolarea acestuia, in anul 1763, ceasul a fost reamplasat pe Turnul Portii Manasturului, pana la demolarea acestuia in anul 1840. De atunci se afla pe cladirea Reduta. Ceasul a fost functional, dupa datele de care dispunem, pana la mijlocul secolului trecut. Este un ceas special, care are un singur indicator, asa cum aveau ceasurile construite in perioada respectiva. De asemenea, doresc sa precizez ca repararea ceasului a fost facuta din veniturile proprii ale muzeului, care au crescut datorita numarului record de vizitatori din anul 2014. Le multumim tuturor celor care ne-au trecut pragul, si ii invitam sa ne fie alaturi si in noul an 2015”.

Comentarii Facebook