Miercuri 27 Mai

Ce trebuie să faci pentru a te proteja de tâlhari. Recomandările polițiștilor clujeniPolițiștii clujeni au transmis o serie de sfaturi pentru cetățeni, astfel încât să se poată feri de tâlhari, care, în special în sezonul estival, țintesc femeile, a căror ţinută lejeră, de vară, expune bijuteriile şi facilitează smulgerea acestora.

De regulă, suspecţii acţionează rapid, pe stradă, venind în fugă, din spatele victimei, sau apropiindu-se din sens opus; smulg bijuteria şi se pierd ulterior în mulţime sau dispar pe străduţe lăturalnice, înainte ca victima să poată reacţiona.

Astfel de cazuri pot fi întâlnite şi în mijloacele de transport în comun, întrucât tâlharii profită de aglomeraţia la urcarea şi coborârea din acestea. Aceştia acţionează în staţii, când uşile se închid, victima rămânând blocată înăuntru.

Vă sfătuim ca, înainte de a ieşi din casă, să luaţi în calcul faptul că siguranţa dumneavoastră poate depinde şi de alegerile vestimentare care le-aţi făcut în ziua respectivă! De aceea e bine să evitaţi să purtaţi ostentativ bijuterii respectiv, lănţişoare, brăţări sau cercei, care pot fi tentante pentru tâlhari.

Dacă, din diverse motive, trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate, slab circulate, precum gangurile sau străduţele lăturalnice.

Atragem atenţia că şi copii pot fi victime ale acestor fapte. De aceea, vă recomandăm să nu îi expuneţi inutil unor pericole, acceptând ca ei să poarte la vedere, oricând şi oriunde, bijuterii valoroase. Dacă totuşi o fac, sfătuiţi-i să nu se lase atraşi în locuri izolate de către persoane necunoscute, indiferent de pretextul folosit de acestea.

Anchetatorii care documentează acest gen de infracţiuni, vă recomandă să nu încercaţi să vă opuneţi prin forţă dacă sunteţi victima unei tâlhării. Este mult mai util să reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului, constituţia fizică, vestimentaţia şi, dacă este posibil, cât mai multe detalii, cum ar fi numărul maşinii, porecle între agresori, dacă sunt mai mulţi, modalitate de abordare.

De asemenea, în cazul tâlhăriilor, este bine să reţineţi că, indiferent de valoarea materială sau sentimentală a unor bunuri, integritatea corporală sau viaţa dumneavoastră sunt mult mai importante, iar datele oferite ulterior poliţiştilor vor ajuta la o cât mai rapidă identificare a infractorilor.

În cazul acestui gen de infracţiuni, cea mai bună metodă de apărare este strigătul de ajutor. Acesta are un efect descurajant şi îl poate determina pe agresor să-şi abandoneze planul.

Dacă sunteţi martori la comiterea unei tâlhării, nu protejaţi infractorii prin tăcere, dându-le prilejul să mai comită şi alte fapte. Sesizaţi Poliţia prin Apelul Unic de Urgenţă 112 pentru a spori şansele de identificare, prindere şi pedepsire a infractorilor”, transmit reprezentanții IPJ Cluj.

Comentarii Facebook