Miercuri 24 Aprilie

Ce se va întâmpla cu Ștrandul Municipal? Dispare sub șenilele buldozerelor

 

Ștrandul Municipal din Cluj-Napoca, o bază de agrement extrem de apreciată înainte de 1989, este în paragină de circa 20 de ani. Recent au început să circule unele zvonuri, potrivit cărora ștrandul ar intra pe mâna unor rechini imobiliari. 

 

În Planul Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca, zona este spațiu verde, iar orice fel de construcţii sunt interzise cu excepția unui parc sau a unei zone pentru practicarea sporturilor.

 

Membru în Comisia Zonală a Monumentelor, arhitectul Ligia Subţirică, a făcut unele precizări pentru Radio Cluj:

 

Statutul acestui teren, precizat prin Planul Urbanistic General, este zonă verde cu destinaţia de scuaruri, grădini, parcuri publice. Nu se poate schimba destinaţia acestui tip de spaţiu, prin niciun fel de Plan Urbanistic de Zonă. Ce se poate face acolo sunt lucrări de reabilitare şi de întreţinere. Mai toate utilizările admise se referă la spaţii verzi, la alei, la plantaţii, la mici edicule, cu unele condiţionări se pot construi mici spaţii pentru întreţinere sau administrare şi toate celelalte amenajări sunt interzise”, a explicat Ligia Subţirică.

 

Au fost mai multe solicitări (de a construi): pentru un hotel, care venea în pandant cu Hotelul Sport şi atunci recomandarea Comisiei de urbanism a fost să se reabiliteze Hotelul Sport, să fie adus la standardele secolului XXI, au venit cu propuneri pentru clădiri sportive, dar erau de înălţime foarte mare, cu zeci de spaţii de SPA, şi n-am aprobat să se construiască nimic acolo. Este şi zonă protejată istoric, este şi zonă verde pentru agrement, ca atare nu am dat voie la nimic să se realizeze acolo”, a mai spus Ligia Subţirică.

 

Având în vedere cât de mare este solicitarea pentru spaţii de agrement, cât de mare e solicitarea pentru bazine de înot, de orice fel, având în vedere că ştrandul ăsta, cu investiţiile minimale care se făceau în perioada comunistă, era suprapopulat, o investiţie poate fi atractivă. Deci, dacă proprietarul s-ar hotăra să investească în reabilitarea zonei, cred că ar deveni nu numai atractivă, dar şi rentabilă pentru el, în loc să fie ţinută ca un maidam părăginit, cum este în momentul de faţă”, a mai spus Ligia Subţirică.

 

În ultimele săptămâni, pe terenul ștrandului Municipal au fost văzute mai multe buldozere, ceea ce i-a alertat pe mulți. Este vorba, însă, numai despre lucrări de întreținere.

 

Ștrandul Municipal a fost deschis în a două jumătate a secolului al XIX-lea. Inițial era frecventat numai de poliţişti, dar treptat s-a deschis ștrandul publicului larg. 

 

In data de 26 aprilie, in jurul orei 15:00 pe terenul fostului Strand Municipal de pe Aleea Stadionului se efectuau lucrari cu utilaje grele fara ca sa fie prezent vreun panou de identificare al investitiei. Va rog sa verificati daca lucrarile efectuate in locatia mentionata se desfasoara in conditii legale”, reclama un clujean pe domnuleprimar.ro.

 

 

Comentarii Facebook