Ce sărbătoresc creștinii ortodocși în data de 5 septembrie. Sărbătoare importantâ pentru români


În data de 5 septembrie creștinii ortodocși sărbătoresc ziua Sfântului Proroc Zaharia.

Sfântul profet Zaharia și Elisabeta au fost părinții sfântului profet Ioan Botezătorul. Aceștia erau descendenții lui Aaron: Sfântul Zaharia, fiul lui Barach, era preot în Templul Ierusalimului, iar Sfânta Elisabeta era sora Sfintei Anna, mama Preasfintei Theotokos.

Povestea Sfântului Zaharia

Odată, în timpul rândului său de slujire preoțească în Templu, Sfântului Zaharia i s-a spus de un înger că soția sa în vârstă îi va naște un fiu, care „va fi mare înaintea Domnului” (Luca 1:15), conform oca.org.

Irod știa despre nașterea neobișnuită a lui Ioan și a vrut să-l omoare, temându-se că el era regele prevestit al evreilor. Dar Elisabeta s-a ascuns pe ea și pe prunc pe dealuri. Criminalii l-au căutat peste tot pe Ioan. Elisabeta, când i-a văzut pe cei care îi urmăreau, a început să-l implore pe Dumnezeu pentru siguranța lor, și imediat dealul s-a deschis și i-a ascuns pe ea și pe prunc. În aceste zile tragice, Sfântul Zaharia își ținea slujbele din Templu.

Soldații trimiși de Irod au încercat în zadar să afle de la el unde se află fiul său. Apoi, din porunca lui Irod, au ucis pe acest sfânt profet, după ce l-au înjunghiat între templu și altar.

La doar patruzeci de zile după uciderea lui Zaharia, a murit și Elisabeta. Micul loan a rămas în pustie, unde a fost hrănit de înger și păzit de Dumnezeu, până în ziua în care s-a arătat la Iordan.

Sursa foto: Doxologia


Comentarii Facebook