Cam cât de gravă este situația de la Pata Rât. Centura este deja în pericol - FOTO

 

Ecologistul Szakáts István a prezentat noi fotografii și dovezi ale pericolului care este la Pata Rât și care amenință închiderea centurii. 

 

Expertiza Universității cere intervenții urgente la Pata Rât. Intervențiile vizează o zonă foarte sensibilă, barajul de gunoi - o mlaștină care se umflă constant de la apăsarea dealului și care blochează curgerea lichidului toxic în aval. Centura e în pericol, dar lucrările de consolidare nu pot începe înainte de epurarea levigatului. Stația (de epurare cerută de Apele Romîne) însă nu va fi construită și pusă în funcțiune. Nu în această iarnă. Iar ploile vin. Lacul o să crească, și riscul de a mai avea avalanșe de gunoi crește. Riscul ca Centura să fie compromisă, e deja semnificativ. Și dacă cumva cândva se apucă de lucrări, Centura va trebui închisă. Dacă nu, s-a dus Centura. Deja e pe ducă.

 

Și încă ceva. Din cauza patului de argilă și a gunoiului care alunecă peste, ecologizarea muntelui de gunoi prin acoperirea acestuia cu pământ e imposibilă. Greutatea ar aduce tot dealul peste Centură. Până nu se face zid de sprijin - ori aici vorbim de ani - o să ne tot putem făli zilnic cu muntele nostru de gunoi. Iar Clujul se poate redenumi Orașul de sub Poalele Pata Râtului. Sau putem face ceva”, a explicat Szakáts István.

Comentarii Facebook