Boc propune acordarea de sprijin financiar din banii clujenilor pentru plata bonelor


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, supune dezbaterii publice un proiect prin care să se acorde ”suport pentru familiile clujene cu copii mici prin sprijin financiar pentru plata bonelor”.

Proiectul vine pe fondul presiunii din partea tinerelor familii care nu au acces la locuri în creșe, pentru că municipalitatea nu a construit unele noi.

Primăria Cluj-Napoca susține că, în ultimii 10 ani, a crescut capacitatea creşelor din municipiu cu 692 noi locuri, până la un total de 1.232 locuri, dar cererea este mult mai mare lucru știut an de an fără să se ia măsuri concrete prin construirea de noi creșe. Până în 2021 vor apărea 430 de noi locuri în creșe.

Cu toate acestea, cererea mare de locuri în creșe face ca eforturile de extindere a numărului de locuri, respectiv construirea de noi unități, să nu fie suficiente. Pentru a oferi soluții la nevoile clujenilor care au copii de vârstă antepreșcolară, luăm în calcul promovarea de politici alternative. O astfel de politică se află în prezent în consultare publică, anume acordarea de sprijin financiar pentru plata bonelor.

Acest sprijin financiar va fi acordat în baza unei metodologii care să stabilească în mod clar condițiile de eligibilitate și criteriile sociale în funcție de care acest ajutor se poate obține, pentru a asigura suportul necesar pentru îngrijirea, creșterea, formarea, dezvoltarea și educarea copiilor.

Propunerea supusă consultării include ca persoane eligibile pentru acordarea ajutorului pentru plata bonelor următoarele categorii de persoane, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depășesc 3.500 lei: părinții/părintele singur al copilului la care acesta locuiește în mod statornic; reprezentantul legal al copilului la care acesta locuiește în mod statornic”, a precizat primarul Emil Boc.

Proiectul așteaptă părerile clujenilor, dar și avizul Curții de Conturi, care ar putea pune capăt acestei inițiative.

Etapa consultării publice are loc în perioada 20 august - 4 septembrie.

Comentarii Facebook