Bicicliștii din Cluj organizează ”MARȘUL TĂCERII 2014”

 

Bicicliștii din Cluj organizează ”MARȘUL TĂCERII 2014”, miercuri, 21 mai, dedicat BICICLISTILOR VICTIME ALE ACCIDENTELOR RUTIERE.

Evenimentul este parte a mișcării global "RIDE OF SILENCE" ajunsă la a 11-a editie si derulatp in sute de orase de pe toate continentele.

 

Întalnirea participantilor va fi in PIATA UNIRII, incepand cu ora 18:45. Inceputul efectiv al marsului va fi la ora 19:00, urmand sa dureze circa o ora.

 

Traseul propus este: Piaţa Unirii - bd.Eroilor - Cl.Dorobantilor - str.Bibliotecii - p-ta Marasti - bd.21 Decembrie 1989 - p-ta Unirii - str. Regele Ferdinand - str.Gen.Dragalina - bd.1 Decembrie 1918 - pod Garibaldi - str.Uzinei Electrice - str. I.Macelariu - str. Devei - str. G.Cosbuc - Calea Motilor - str. Petru Maior - p-ta L.Blaga - str.Napoca - p-ta Unirii

 

Este in primul rand un eveniment comemorativ si de atentionare publica, dedicat biciclistilor care au murit sau au fost raniti in accidente de circulatie, in principal a celor care au cazut victima soferilor neatenti, si isi propune sa atraga atentia publicului, autoritatilor si presei asupra amplorii inadmisibile pe care a luat-o rata de accidentare a participantilor mai vulnerabili la traficul rutier, cum sunt biciclistii si pietonii, din cauza atitudinii unor soferi, a legislatiei inadecvate si a infrastructurii deficitare.

 

Acest mars este o actiune care se va desfasura in tacere, fara pancarte, in deplasare in coloana, cu viteza redusa, si care se va finaliza in piata Unirii, la sfarsitul actiunii, in jurul orelor 20:00, cu o reconditionare si depunere de flori si lumanari la "ghost bike"-ul (bicicleta-monument dedicata biciclistilor ce au fost victime ale traficului rutier), eveniment dedicat cresterii si durabilitatii vizibilitatii mesajului actiunii, si anume ca e nevoie de mai multa atentie si protectie pentru biciclisti prin legislatie, infrastructura si atitudine a soferilor si autoritatilor”, precizează MARIAN VULPE, coordonator eveniment "Ride Of Silence 2014 la Cluj".

 

Bicicliștii atrag atenția că ”siguranta rutiera se afla in Romania la un nivel inacceptabil de scazut si e net mai redusa fata de media europeana, existand un risc nejustificat de crescut accident grav sau mortal ce ii vizeaza in special pe participantii vulnerabili la trafic, cum sunt si biciclistii”. Organizatorii susțin că principalele cauze pentru această situație sunt deficiențele legislative, problemele legate de infrastructura rutieră și ”tolerarea si chiar incurajarea de catre autoritati a unei culturi pro-automobilistice agresive”. 

 

Ei au dat ca exemplu ”accidentul de duminica, 2 martie 2014, dimineata, cand un sofer beat, conducand in viteza o masina sport, a trecut pe rosu intr-o intersectie semaforizata din Cluj-Napoca (Splaiul Independentei cu podul de la Hotel Napoca), spulberand un biciclist care trecea pe culoarea verde a semaforului si fugind apoi de la locul faptei. Accidentul in care tanarul T.B. l-a ucis din culpa pe varstincul muzician Dan Victor, aflat pe drum de la biserica spre casa, pe bicicleta, este din pacate unul tipic si parte dintr-o lunga serie de accidente de acest gen”.

Comentarii Facebook