Balul absolvirii, la Liceul Bathory Istvan din Cluj. Tradiție maghiară păstrată cu sfințenie în Ardeal - VIDEO


Elevii de la Liceul ”Bathory Istvan” din Cluj-Napoca au participat în acest an la Balul absolvirii, o tradiție austro-ungară frumoasă, care reproduce măreția balurilor de demult.

Instructorii de dans Zoltán Kovács și Barbara Kovács au muncit alături de elevi pentru a pune în scenă un spectacol pe cinste, care bucură mult ochiul. 

Tinerii în ținută gală au dansat pe valsuri celebre, reproducând tradiția de demult. Absolvenții și-au făcut apariția în perechi, sub ochii părinților și prietenilor. Băieții conduceau cu o mână partenerele, iar în cealaltă au avut câte un trandafir alb, pe care l-au dăruit la începutul dansului fetelor. A urmat un vals sincronizat, care a încântat pe toată lumea. La final, absolvenții au dansat cu părinții lor, momentul fiind emoționant. 

vlcsnap-2023-05-13-08h24m28s746.png

vlcsnap-2023-05-13-08h24m15s493.png

vlcsnap-2023-05-13-08h24m05s556.png

Astfel de baluri se organizează an de an în școlile maghiare din Cluj-Napoca. Coregrafii duc adevărate lupte pentru a menține ridicat nivelul. ”Formatul (balului) este în mare parte același, dar în fiecare an introducem ceva nou încercând să menținem nivelul. Nu este ușor, deoarece in fiecare an lucram cu elevi care nu au mai dansat până acum. Totuși, de la primul an când coregrafia a durat 3-4 minute, am ajuns la 8 minute ceea ce înseamnă aproape muncă dublă, atât pentru noi cât și pentru elevi”, a spus unul dintre coregrafii care lucrează cu elevii. 

Comentarii Facebook