Miercuri 17 Aprilie

Avertisment dur al specialiştilor înaintea începerii şcolilor


Experţii în Sănătate Publică spun că sistemul educaţional nu este pregătit pentru revenirea elevilor în bănci şi cer autorităţilor să asigure echipamentele necesare pentru protejarea copiilor.

Sistemul educaţional românesc nu este pregătit pentru învăţământul faţă în faţă în perioada pandemiei. Experţii în sănătate publică cer autorităţilor să asigure echipamentele necesare pentru a proteja elevii atunci când se vor întoarce în bănci.

Elevii se vor reîntoarce în bănci pe 8 noiembrie

De luni începe școală, iar în multe județele unde rata de infectare este mică, cel mai probabil elevii se vor întoarce în bănci.

Cea mai grea misiune va fi aceea de a preveni focarele din unitățile de învățământ.

Avertismentul experţilor în Sănătate Publică 

Experții în Sănătate Publică atrag atenția că sistemul educațional de la noi din țară nu este pregătit acum pentru învățământul față în față, dovada stau focarele care au apărut în școli la scurt timp de la revenirea copiilor în bănci.

De asemenea, aceștia spun că nu avem sisteme de aerisire în clase, suficiente materiale de protecție și nici teste.

Ministrul Educației a anunțat că elevii vor reveni în bănci în acele județele unde rata de infectare este mică

Acesta promite că se vor întări măsurile de protecție-controale în școli ale inspectoratelor și DSP - urilor.

Sorin Cîmpeanu promite că de săptămâna viitoare vor ajunge în şcoli și testele din salivă. Elevii și profesorii vor fi testați de două ori pe săptămână. Decizia privind revenirea elevilor în bănci se va lua în funcție de rata de vaccinare și situație epidemiologică.

Școlile au început să afișeze pe site-urile proprii, ca urmare a instrucțiunilor transmise de ministerul Educației, rata de vaccinare în rândul angajaților, profesori dar și personal nedidactic.

În rândul primelor zece licee din România potrivit unui top al mediilor de admitere 2021, rata cea mai ridicată de vaccinare am regăsit-o la Colegiul Național "Unirea" din Focșani - 91% dintre profesorii de aici sunt vaccinați.

Sorin Cîmpeanu: „În data de 8 noiembrie, școala va începe!"

În data de 8 noiembrie, școala va începe. Există o anexă în care s-au prezentat o serie de măsuri propuse spre adoptare, prin ordin comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății. 

Ministrul Educației va rămâne în continuare consecvent principiului conform căruia școlile trebuie să funcționeze cu prezență fizică, în limita în care condițiile de protecție sanitară pot fi asigurate pentru elevi și profesori. Nu voi abdica de la acest principiu.

Deci vom avea consultări cu autoritățile sanitare și vineri vom vedea care va fi modul de deschidere în data de 8 noiembrie", a declarat Sorin Cîmpeanu.


Comentarii Facebook