Au fost eliberați și plasați sub control judiciar. Comisarii Mircea Rus, Elek Marton, Daniel Graur și Paula Bob sunt acuzați de corupție


Fostul șef al IPJ Cluj, Mirce Rus (foto), dar și alți trei polițiști de top din Cluj, Elek Marton, Daniel Graur (foto) și Paula Bob, au fost eliberați de DNA Cluj, dar au fost plasați sub control judiciar. 

Cei patru au fost arestați joi dimineața de DNA Cluj, iar vineri le-a expirat mandatul de 24 de ore, dar au mai fost ținuți până seara la audieri. Era greu de crezut că un judecător ar fi acceptat arestarea pe 30 de zile, faptele neimpunând acest lucru. 

Practic, Mircea Rus a pus în scenă un mecanism prin care să poată ține pe postul de conducere ca interimar anumite persoane pe o perioadă nedeterminată. Legea spune că o persoană poate sta interimar într-o funcție de conducere o anumită perioadă de timp.

Ei bine, Mircea Rus, cu ajutorul șefei de personal Paula Bob, a adjunctului IPJ Cluj, Daniel Graur, l-au ținut pe Elek Marton șef la Poliția Dej mult și bine. 

În perioada mai - iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit cât și nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcție de conducere. 

În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare și de împuternicire în funcție, cunoscând caracterul nelegal al acestora. 

 În intervalul iunie - septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitate de șef al Poliției Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofițerului de serviciu din subordine, să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă și duminică, cu motivația că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condițiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă. Consecințele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliție urmată de obținerea de către suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate)”, spun procurorii.

Elek Marton este acuzat că a vorbit execrabil cu subalternii, fiind și acuzații de xenofobie.  

În intervalul august 2020 - septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitatea menționată mai sus, în repetate rânduri, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej și din cadrul Secției Rurală de Poliție Dej”, mai spun procurorii clujeni.

Cei patru polițiști vor trebui să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

De asemenea, nu pot părăsi țara fără să anunțe și să li se permită acest lucru. 

Comentarii Facebook