Atenție pe pârtii! Un clujean a fost transportat de urgență la spital, după ce s-a accidentat la coloană


Salvamontiștii clujeni au avut parte de o săptămână aglomerată pe părtiile din Cluj. Intervenția acestora a fost solicitată la 32 de cazuri, cu 4 mai multe față de numărul total înregistrat pe tot parcursul vacanței de iarnă. 

Conform datelor Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, vineri, 14 ianuarie, au fost raportate șase intervenții, iar sâmbătă numărul acestora a crescut la 10, urmând ca duminică să fie înregistrate 16 accidentări. 

Cele mai multe intervenții au avut loc în zonele schiabile Feleacu, Mărișel și Muntele Băișorii.

S-a înregistrat de asemenea un caz mai grav în care un pacient a acuzat dureri în zona coloanei în urma accidentului petrecut pe pârtia Mărișel. Bărbatul a solicitat îngrijiri medicale și a fost transportat de urgență cu ambulanța. 

În urma sesizărilor făcute de aceștia, salvamontiștii recomandă turiștilor și iubitorilor de sporturi de iarnă respectarea tuturor sfaturilor Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj pentru a preveni posibile accidentări. 


Cum să procedăm în cazul unui accident pe pârtie


Pentru a preveni orice fel de întâmplare neplăcută, salvamontiștii ne recomandă să respectăm următoarele reguli:

„Nu intrați în panică. Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în X la 4-5 metri în amonte.

Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – 0SALVAMONT – 0725826668.

Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate.

Orice căzătură după care victima se resimte trebuie tratată ca având un posibil traumatism la coloana necesitând imobilizare și transport adecvat .

Nu permiteți „binevoitorilor” sau „salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau improvizat victima.

Dacă victima este inconștientă verificați pulsul, respirația, gura victimei și eliberați căile aeriene și în lipsa pulsului sau respirației începeți manevrele de resuscitare indiferent de nivelul dumneavoastră de pregătire.

Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament.

Identificați locul hemoragiei și încercați să faceți compresie. Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau pot fi fatale

Protejați termic persoana accidentată, discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbarea culorii feței și așteptați până sosesc echipele Salvamont”.



Comentarii Facebook