Asociatiile de autism protesteaza fata de normele de aplicare a legii privind bolnavii de autism

13 ONG-uri care activeaza in domeniu au inaintat scrisori deschise ministerelor Sanatatii, Educatiei si Muncii prin care solicita respectarea drepturilor bolnavilor de autism. Potrivit Gazeta de Cluj, reprezentantii asociatiilor de autism spun ca normele de aplicare denatureaza sensul legii.

 

Concret, normele reduc efectele legii la copiii mai mici de şase ani care suferă de autism, nu clarifică atribuţiile persoanelor care iau parte la terapia pacienţilor cu tulburări din spectrul autist (TSA), nu reglementează accesul la educaţie şi serviciile specializate adresate tuturor persoanelor afectate, iar chestionarul propus pentru diagnostic nu este validat ştiinţific. De asemenea, nu se specifică atribuţiile membrilor echipei multidisciplinare care tratează pacienţii cu TSA şi nici cum se va realiza decontarea cheltuielilor medicale”, arată Asociaţia Autism Transilvania într-un comunicat de presă.

 

Legea nr151/2010 a fost  aprobată in iulie 2010. In octombrie, ar fi trebuit deja sa fie elaborate normele metodologice de aplicare, dar acestea nu au fost publicate.  În ianuarie 2011, ONG-urile au fost invitate de Ministerul Sanatatii  la Bucuresti, pentru a discuta cu privire la norme, dar odata ajunşi acolo, reprezentanţii acestora au fost informaţi că acestea au fost elaborate deja, urmând să fie afişate pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi că Ministerul Muncii nu şi-a exprimat recomandările sau punctul de vedere.

 

Ne-am bucurat foarte mult când a fost votată această lege esenţială pentru bolnavii de autism, a fost un pas uriaş înainte. Când am văzut, însă, textul propus pentru normele metodologice, norme în baza cărora se desfăşoară, practic, întreaga activitate de tratare şi recuperare,  am înţeles că acestea pot denatura sensul legii. Concret, articolele din norme referitoare la screening se adresează copiilor cu vârste până la trei ani, iar cele referitoare la intervenţii  copiilor până la şase ani. Or, Legea nr. 151 constituie cadrul legislativ pentru toţi pacienţii cu TSA”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Milena Prună, preşedintele Asociaţiei Autism Transilvania.

 

Cititi articolul pe Gazeta de Cluj

 

Comentarii Facebook