Miercuri 24 Aprilie

Asociatia Elena din Cluj-Napoca, banuita de frauda cu 12.000 declaratii false privind redirectionarea a 2% din impozitul pe venit


Asociatia de ingrijire si Ajutor la Domiciliu Elena din Cluj-Napoca este acuzata ca a primit 12.000 de formulare 230 false, prin care era directionat 2% din impozitul pe venit.

Directia Generala a Finantelor Publice (D.G.F.P.) a judetului Mures a inaintat o sesizare penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures, avand suspiciuni ca formularele prin care au fost directionate sume din impozitul pe venit al unor persoane fizice catre o asociatie non-profit sunt false.

Unitatea fiscala a primit la 17 mai, prin posta, 745 de formulare tip 230, prin care persoane fizice directionau 2% din impozitul pe venit platit in anul anterior, in beneficiul Asociatiei de ingrijire si Ajutor la Domiciliu Elena, cu sediul in municipiul Cluj-Napoca. Formularele au fost trimise fara tabel centralizator si fara imputernicirea persoanelor fizice inscrise, ridicand suspiciuni in privinta legalitatii documentelor.

Reprezentantii D.G.F.P. au identificat persoane fizice al caror nume figura in formulare, dar care care nu au optat pentru directionarea cotei de 2% catre asociatia respectiva. Situatia centralizata la nivelul tuturor unitatilor subordonate D.G.F.P. Mures arata ca au fost primite pana in prezent peste 1.200 de formulare tip 230 pentru aceeasi entitate, in conditiile in care in anul 2009 au fost depuse pentru asociatia respectiva numai 15 cereri, pentru care a fost transferata suma de 656 lei, iar in 2010, un numar de 51 de cereri, suma virata fiind de 3.644 lei.

Exista suspiciuni de fals si in cazul unor formulare din anii anteriori. Conducerea A.N.A.F. a cerut o situatie la nivelul tuturor unitatilor teritoriale, din care rezulta ca pentru Asociatia Elena au fost transmise pana la 21 mai circa 12.000 de formulare 230, pentru directionarea de sume din impozitele pe venit platite in 2011. Acestea urmeaza sa fie inventariate, centralizate si verificate. 

Organele de cercetare penala vor verifica legalitatea formularelor depuse, urmand apoi sa fie stabilit si prejudiciul estimat pentru anii 2009 si 2010 si sumele care fac obiectul cererilor aferente anului 2011.

Dupa finalizarea acestor proceduri, A.N.A.F. va dispune masurile legale. A.N.A.F. recomanda persoanelor fizice sa manifeste atentie in legatura cu transmisia datelor personale de identificare, pentru evitarea situatiilor in care acestea ar putea fi utilizate in activitati ilegale.

Reprezentantii Asociatiei Elena nu au vrut sa faca nicio declaratie.

Comentarii Facebook