Arhitecții din Cluj: Opriți lărgirea străzii Splaiul Independenței prin acoperirea Someșului / Boc a oprit lucrările

 

UPDATE

 

Luand in considerare demersurile publice ale specialistilor in urbanism si ale unor reprezentanti ai societatii civile cu privire la proiectul de reabilitare a tramei stradale, pe tronsonul de pe str. Splaiul Independentei, de-a lungul raului Somes, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a dispus oprirea fazei de lucrari (pregatirea amplasamentului) pana la obtinerea unor concluzii in baza unei dezbateri publice pe acest proiect.

 

Miercuri, 7 octombrie 2015, ora 15.00 in Sala de Sticla a Primariei municipiului Cluj-Napoca va avea loc o dezbatere publica privind implementarea proiectului mai sus amintit.

 

---------------------------- 

Președintele Ordinului Arhitecților din România, arhitectul Șerban Țigănaș, i-a scris primarului Emil Boc și îi cere să oprească lucrările de extindere a străzii Splaiul Independenței prin acoperirea Someșului.

 

Stimate domnule Primar Emil Boc, Stimați consilieri locali ai Municipiului Cluj-Napoca,

 

Vă adresez această această scrisoare deschisă din cauza derulării rapide a evenimentelor și cu rugămintea de a acționa de urgență și de a analiza în profunzime și în ansamblu lucrările începute recent pe malul Someșului, probabil parte a unui proiect mai vechi de transformare a străzii adiacente. Motivul pentru care vă rog să faceți această analiză responsabilă înainte să înceapă defrișarea malului și alte lucrări ireversibile este îngrijorarea multor cetățeni în legătură cu aceste lucrări, la care se atașează și puncte de vedere ale mai multor specialiști din cadrul profesiei pe care o reprezint.

 

De mulți ani, comunitatea de profesioniști din domeniul dezvoltării și gestiunii urbane și un număr important de activiști au atras atenția, prin mijloace specifice fiecăruia, asupra șansei pe care o are orașul nostru de a se întoarce cu fața spre râul Someș, care i-a dat practic naștere. De la Planul Urbanistic General, Strategia de Dezvoltare a Municipiului, recent adoptată, și până la Someș Delivery, din iunie a acestui an, toate vocile spun că Someșul este o axă de dezvoltare și coeziune a întregului oraș. Proiectul de lărgire a străzii de pe malul sudic, de pe tronsonul paralel cu Parcul Simion Bărnuțiu și Cluj Arena, realizat cu aproape 10 ani în urmă și executat parțial, este în opinia multora depășit de dezvoltările ulterioare conceperii sale și trebuie reanalizat critic. Planul Urbanistic General, realizat ulterior, Studiul de Mobilitate Integrată, încă nefinalizat, Concursul pentru Masterplan-ul de dezvoltare pe cursul râului Someș, aflat în pregătire de către Primăria municipiului sunt doar câteva studii și acțiuni menite să clarifice potențialul actual și rolul pe care trebuie să îl acordăm axei vitale a orașului.

 

În acest context, vă rog insistent să opriți lucrările pentru o foarte rapidă și pertinentă analiză, care să conducă la cea mai bună decizie pentru cazul pe care l-am semnalat.

 

Am convingerea că o astfel de atitudine va permite să formulați soluția justă, beneficiind de sprijinul și de aportul cetățenilor și, mai ales al profesioniștilor. Maturitatea la care a ajuns municipiul nostru impune un astfel de moment, chiar dacă aparent inconfortabil, de a analiza un proiect a cărui filosofie ne apare depășită acum, la mai mulți ani după inițierea lui și care admite, fără îndoială, măsuri și soluții alternative”, a scris Șerban Țigănaș.

Comentarii Facebook