Miercuri 24 Aprilie

Antenele GSM montate pe blocuri sunt periculoase. Ce explică specialiștii?

 

Antenele GSM de pe blocuri sunt periculoase, deoarece radiaţiile electromagnetice ale acestora îi afectează pe cei care locuiesc în lateralul acestora, nu sub ele. 

 

Noi ştim că undele se propagă în sus şi în jos, dar această propagare este complet inutilă pentru societatea de telefonie. Se emite în lateral pentru că trebuie să poarte semnalul departe, să aibă acoperirea cât mai bună. Emisia este ca un fel de gogoaşă, în sus şi în jos sunt valori apropiate de 0 şi în lateral este valoarea maximă”, a spus dr. ing. Mircea Manolescu, doctor în radiaţii şi administrator al unei firme care efectuează măsurători ale câmpului electromagnetic. 

 

El a precizat că, pe termen lung, aceste radiaţii produc de la insomnii, dificultăţi de concentrare, de memorare, oboseală, dureri de cap, somn neodihnitor, tendinţa de îngrăşare, până la scăderea fertilităţii şi impotenţă, boli neurodegenerative, cum este Alzheimer, şi la cancer limfatic. ”Cel mai periculos efect este acela când se produce ruperea lanţului ADN, apar aberaţii cromozomiale, care se transmit la generaţiile următoare”, a mai spus dr. ing. Manolescu.

 

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, susţine că statul român recunoaşte oficial existenţa efectelor radiaţiilor electromagnetice. ”Faptul că în unele instituţii ale statului se acordă spor de toxicitate de 10% din salariu pentru efectele radiaţiilor electromagnetice emise de antenele oparatorilor de telefonie mobilă dovedeşte încă o dată că acele câmpuri electromagnetice sunt dăunătoare sănătăţii. Există studii care arată foarte clar impactul undelor electromagnetice asupra corpului uman, ele provoacă diferite forme de cancer, accentuează problemele de sănătate ale celor care suferă de boli cardiovasculare, cu tensiune oscilantă”, ne-a declarat Costel Stanciu, citat de ziarulring.ro.

 

La Cluj-Napoca, Orange a pierdut un proces cu asociația de locatari de pe strada Primăverii nr. 2, unde era instalată o antenă GSM. Oamenii s-au plâns că antena a fost montată fără acordul majorității locatarilor și că le pune viața în pericol.

 

În ceea ce priveşte pericolul pentru sănătatea locatarilor, prin montarea echipamentelor la care face referire contractul, s-a dovedit faptul că instalarea echipamentelor GSM pe terasa blocului ar fi nocivă pentru sănătatea umană. Prin montarea unui sistem de antene GSM şi a unui dulap RBS direct pe planşeul apartamentelor locuite permanent de oameni, se încalcă recomandarea 1999/519 a Consiliului Europei în ceea ce priveşte asigurarea unui nivel ridicat de protecţie tuturor persoanelor şi animalelor prin măsurile privind câmpurile electromagnetice. State precum Franţa, Germania şi Italia au interzis deja prin legislaţia internă amplasarea unor astfel de antene pe blocurile de locuinţe, grădiniţe, spitale, şcoli”, preciza Curtea de Apel Cluj în anul 2012, în sentința dată în acest proces.

 

Un caz similar a fost semnalat în cartierul Someșeni. Citiți AICI detalii.

Comentarii Facebook