Angajații din Sănătate anunță grevă generală din luna februarie. Vor deblocarea a 10.000 de posturi și salarii majorate


Federația Sanitas anunță că s-au strâns deja peste 50.000 de semnături necesare pentru a declanșa grevă generală în sistemul medical. Sindicaliștii au cerut, în primul rând, deblocarea a 10.000 de posturi din sistemul medical, dar și salarii majorate pentru cei din spitale și din asistență socială.

Totodată se cere respectarea legii salarizării, așa încât salariile să fie raportate la nivelul anului curent. Asta înseamnă că ar trebui să existe creșteri de 20% pentru toate categoriile de personal. În prezent, un medic poate primi pentru o gardă, de la 300 de lei până la 1.800 de lei, în funcție de gradul profesional, dar și în funcție de zi. În timpul săptămânii este un tarif mai mic, iar în sărbători legale se plătește mai mult.

O asistentă dintr-o secție de chirurgie primește sub 4.000 de lei pe lună, iar o infirmieră 3.000 de lei pe lună, în timp ce brancardierii aproximativ 2.500 de lei.

Sunt anunțate proteste deși Guvernul a dat de la 1 ianuarie, 5 % pentru toți bugetarii, iar asta înseamnă 100 de lei, cel mult, în funcție de categoria de personal, scrie Antena 3 CNN. 

Comentarii Facebook