Angajați din Primăria Cluj-Napoca s-au detașat și lucrează în Centrele de Vaccinare ca registratori - FOTO


Florin Moroșanu, angajat la Serviciul Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale Cluj Napoca, s-a detașat la un centru de vaccinare și lucrează va registrator. 

Mult a fost, putin mai este.

Maine (luni, 29 martie) incepe saptamana a treia de cand lucrez cu niste oameni deosebiti intr-un centru de vaccinare din Cluj. A aparut oportunitatea si am solicitat sa fiu transferat la unul dintre aceste centre administrate de municipalitate. Tehnic este o detasare temporara, iar eu sunt un fel de registrator. In spatele deciziei mele este dorinta de participa activ la efortul de vaccinare. Pe scurt, registratorii se asigura ca persoanele vaccinate sunt introduse in sistem odata ce au primit doza, se asigura de asemenea ca vor ajunge cei aflati pe liste si foarte important, ne asigurăm ca nu se pierd vaccinuri. Suntem doua schimburi, de curand doua fluxuri, medici, asistente si registratori.

Medicii și asistentele sunt sufletul întregului proces. Ii vad in fiecare zi atenti la fiecare pacient care intra. Il analizează, il chestionează apoi vaccin si apoi urmărirea efectelor. Pur si simplu ii admir. Coordonatoarea centrului nostru are un nume cu profundă rezonanță artistică, o cheama Aida si, pe langa centru de vaccinare mai coordoneaza si partea medicala din inca doua scoli si doua gradinite. Pai cum sa nu o admiri mai ales ca zambeste mult si e mereu optimistă. In prima parte a pandemiei a participat la anchete epidemiologice apoi, “și-a câștigat medaliile” in situații de testare dificile, poate cele mai dificile, testările din aeroport. Despre restul colegilor si experiențele misto de pana acum in curand.

Revenind la vaccinare, riscul exista pentru noi toti dar este unul moderat. Dupa deschiderea celui de al doilea flux intra peste 200 de persoane pe zi la vaccinare in contact direct cu medicii, asistentele si registratorii insa stiu ca sunt in siguranta acolo cu ei..

Dorinta de vaccinare este foarte mare si asta este minunat. Până acum vreo 3 zile la nivelul județului erau vaccinate peste 135k persoane din 670k cred. Oamenii de regula cand vin la vaccin stiu ce vor. Vor normalitate, vor sa isi recastige viața inapoi si vaccinul este singura opțiune deocamdată pana va exista un medicament clasic.

In spatele fiecărui centru este o echipa complexă care asigura aprovizionarea si logistica. Îi felicit pe colegii din Direcția de Asistență pentru felul in care au gestionat pana acuma partea invizibilă a muncii.

Cateva sfaturi la final

1. Dacă aveți simptome de răceală, intreabati medicul de familie daca sa faceti vaccinul sau nu. Nu mergeți până la centrul de vaccinare ca sa puneti aceasta intrebare. Medicul de familie va spune ce sau cum sa faceti. Dak stiti ca aveti Covid confirmat nu mergeți la centru sa spuneți personal asta. Expuneti la un risc inutil o întreagă garnitura de vaccinare.

2. Nu mergeți la centrul de vaccinare sa vi se anuleze un vaccin sau sa alegeți un alt vaccin. Noi nu va putem anula programarea. Programarea se anuleaza fie pe platforma fie prin call center.

3. Medicii sunt pregatiti sa va raspunda la întrebări frecvente, nu la toate întrebările. Daca medicul nu va poate da răspuns la întrebări precum - Este interzis consumul de droguri usoare înainte si dupa vaccinare? sau Se poate face tratament cu botox înainte si dupa vaccinare - nu va suparati pe medic”.

4. Fiti toleranti si îngăduitori, dacă apar greșeli, și apar, va asigur ca nimeni nu dorește sa greșească... Pur si simplu programele sunt făcute de oameni, oamenii colaborează tot cu oameni si există erori inevitabile.

Eu personal m-am vaccinat cu AstraZeneca, celebrul lot suspendat si apoi pus in circulatie. Am avut reacțiile standard timp de o zi si apoi mi-am revenit. Pentru prietenii mei din lista care sunt impotriva vaccinarii, va respect opțiunea.

La final, le mulțumesc colegilor care au decis sa se alăture acestui efort comun pentru a realiza procesul de vaccinare în Cluj. Mult a fost, puțin mai este”.

Comentarii Facebook