Aleile din Parcul Central, asfaltate si acoperite cu piatra de granit VIDEO


Asfaltarea aleilor din Parcul Central agita spiritele in randul arhitectilor si a clasei politice clujene. Primarul Sorin Apostu a declarat ca acestea vor fi acoperite cu piatra de granit pentru a pastra aspectul natural.

"Acesta este un proiect finantat din fonduri europene si dintre cerintele principale au fost primirea avizului de la monumente istorice si, fiind o zona care se se incadreaza in ecosistemul de mediu, tot sistemul folosit trebuie sa fie cat mai aproape de natural. De aceea, acest tip de asfalt care este folosit pentru aleile din Parcul Central este un sistem putin diferit fata de asfaltul clasic.

In primul rand el are o permeabilitate diferita, mai mare, care asigura scurgerea apei, nu o obtureaza. Sunt folosite alte tipuri de piatra, de agremente si alte tipuri de bitum. De asemenea stratul final va fi unul natural, va fi piatra de granit, care va fi rulat de cateva ori cu compresorul de cauciuc, astfel incat stratul final de contact cu mediul inconjurator va fi unul natural, o piatra, care la randul ei datorita stratului de bitum, va fi prinsa pe masura ce se va rula pe ea", a declarat primarul Sorin Apostu.

Edilul sustine ca a primit asigurari din partea constructorului si a arhitectilor ca piatra de granit se va fixa in asfalt.

"Acum mai aluneca aceasta piatra, dar am inteles de la proiectanti ca pe masura ce vor cilindra cu tamburii de cauciuc aceasta se va impregna. Acestea sunt cerintele proiectului. Practic, in plus, Parcul Central aduce pe langa aleea principala de loisir, cu banci pe margine si o rigola facuta numai din piatra. Aleea de alergare si de biciclete este un element nou, cerut in proiectul de finantare europeana si pentru care am primit punctaj maxim", a mai spus Sorin Apostu.

Lucrarile efectuate in Parcul Central sunt efectuate de firma ACI, iar supervizarea lucrarilor este facuta de arhitectul Adrian Borda. "Parcul va avea alei pentru biciclisti care leaga orasul si poate reprezenta un punct de tranzit pentru cei care doresc sa ajunga in Manastur si invers, spre zona centrala a orasului. Folosirea pietrei de granit reda aspectul natural, dar s-a folosit un asfalt special pentru a consolida aleile", a spus Adrian Borda.

Lucrarile la Parcul Central au inceput in aceasta vara si urmeaza sa fie finalizate pana in toamna anului 2012.

 

Vezi si...

Palatul Clujului prinde contur in Parcul Central! Vezi explicatiile arhitectilor despre lucrarile de restaurare a Cazinoului VIDEO

Comentarii Facebook