Afis la Clinica TBC Cluj: Medicul poate da afara pacientul, daca este ostil sau are o atitudine ireverentioasa FOTO


Pacientii care vor sa se trateze la Clinica de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca sunt informati inca de la intrarea in cabinetul medicului ca, daca nu sunt civilizati, pot fi dati afara.

"Medicul poate refuza acordarea asistentei medicale in conditia in care pacientul manifesta o atitudine necivilizata!", se arata pe un afis (FOTO).

"Relatia medicului cu pacientul poate fi intrerupta de catre medic cand pacientul manifesta o atitudine ostila si/sau ireverentioasa fata de medic", se arata pe nun alt afis. Astfel, daca medicului i se pare ca un pacient nu i se adreseaza cu respectul cuvenit il poate da afara pe usa din cabinet.

Managerul Spitalului Clinic de Penumoftiziologie Cluj, Vasile Muresan, a declarat pentru Stiri de Cluj ca afisele au fost puse in baza legii spitalelor. "Astea sunt la drepturile pacientilor si ale medicilor. Le-am afisat acolo la recomandarea Colegiului Medicilor Cluj, dar si pentru ca ne obliga legea. Pacientul trebuie sa fie informat pentru a nu se trezi cu o sanctiune din partea Casei de Asigurari de Sanatate Cluj. In plus, pacientul trebuie sa stie si sa nu greseasca. Daca vine unul si il injura pe medic, acesta poate sa il dea afara din cabinet si este acoperit de lege", a declarat Vasile Muresan.

Managerul Clinicii a mentionat, totusi, ca daca este vorba despre un caz de urgenta medicul nu poate sa arunce pacientul in strada.

Clujenii care au trecut pe la Clinica de Pneumoftiziologie sunt uimiti de postarea acestor afise. "Va dau doua cazuri: vine batranica din satul X si citeste 'ireverentioasa'. Credeti ca intelege ceva? Cand mergi la medic, probabil datorita afectiunii esti irascibil, suferind. Mai poti fi exemplar in ochii medicului? Si ce inseamna 'civilizat'? Pentru tine insemna un lucru, iar pentru mine alta. Concluzia: afisele sunt neconstitutionale si discriminatorii. Medicii vor sa umileasca cetateanul de rand, sa decada din drepturile sale si sa favorizeze decizia subiectiva a medicului. Legile functioneaza pe scara ierarhica: nu poti da o decizie la nivel de clinica in contradictie cu una net superioara, ca de exemplu constitutia, care vorbeste de egalitate si impartialitate. Oricum, spitalul nu e tarlaua personala a medicilor, sa faca legi pentru ei, ori sa impuna reguli", a spus Vasile Neaga.

 

Conducerea Clinicii sustine ca totul a fost facut in baza unei adrese a Colegiului Medicilor si a articolului 653 din Legea 95 a Asigurarii sanatatii populatiei pe 2006, care precizeaza ca medicul poate intrerupe relatia cu pacient, daca acesta are o atitudine ostila sau ireverentioasa fata de medic.

 

Comentarii Facebook