A murit profesorul clujean Vasile Adamescu, singurul român demutizat - FOTO


Profesorul Vasile Adamescu, singurul român demutizat, printr-o voință fără margini, s-a stins din viață, joi, 6 decembrie. Cazuri precum cele ale profesorului Adamescu au mai fost numai 3 în întreaga lume.

Înmormântarea profesorului Vasile Adamescu va avea loc sambata, la ora 11:45, la cimitirul din Florești. Cei care vor să își ia rămas bun, o pot face și vineri, la ora 17.00, la slujba de la capela cimitirului Florești.

Povestea profesorului Adamescu a fost subiectul cărții autobiografice, ”Înfruntînd viața”, pe care a scris-o, și publicat-o în 2013. 

Vasile Adamescu s-a născut în 5 septembrie 1944, în comuna Borcea, Ialomița. La vârsta de doi ani, în urma unei meningite, și-a pierdut total auzul și vederea, iar apoi nu a mai putut să pronunțe nici măcar puținele cuvinte pe care le învățase deja. 

Viața lui s-a derulat într-o beznă totală, până la vârsta de 11 ani când a fost adus la Cluj și preluat de un grup de profesori inimoși, care au reușit să îl recupereze, fiind considerat un caz extrem de rar la nivel mondial. A fost învățat să vorbească, să scrie, să citească, să cunoască lumea prin atingeri, miros și senzații.

Pe cand aveam doi ani si jumatate, familia mea a mers la camp, iar eu am ramas acasa in grija unei matusi. Din neatentia sa, am ramas pe prispa adormind, moment in care a cazut o ploaie rece de toamna, in urma careia am racit puternic si am facut o meningo-encefalita. Pe vremea aceea, la putere erau leacurile babesti. Ai mei mi-au dat ce au stiut ca sa ma faca bine, insa dupa cateva luni au observat ca nu mai vedeam si nici nu mai auzeam. M-a dus tata la Bucuresti, dar in zadar. Imi pierdusem cele mai importante simturi”, spunea profesorul într-un interviu.

Tatăl lui, la sfatul unei mătuși, l-a adus la Cluj și a fost lăsat la Casa de Copii, pentru ca rudele să nu plătească școala. Aici a conștientizat ca omul trebuie sa invete, sa faca scoala. ”Andaluzia Leahu, directoarea scolii, a reusit sa ma invete primele litere: 'a', 's', 'p'. In timp ce rostea un sunet, m-a pus sa-i pipai buzele, limba, dintii, obrajii, pieptul. Apoi, am incercat si eu sa formez aceasta pozitie a organelor fonatoare. Dupa repetitii interminabile am reusit sa spun 'a'. A fost un eveniment in scoala. Toata lumea spunea ca Adamescu a spus 'a'. Dupa putin timp, a venit profesoara Florica Sandu, cea care avea sa-mi devina cu adevarat profesor. A inceput sa ma demutizeze”, a mai povestit el.

Vasile Adamescu a reușit să termine liceul, iar apoi Facultatea de Psihopedagogie specială, terminând cursurile cu media 9.75. Între anii 1977 și 2004, profesorul Adamescu a fost profesor la Școala de Nevăzători din Cluj, unde s-a ocupat de recuperarea copiilor cu deficiențe senzoriale. Intre 1983-1986, urmează cursurile Școlii Populare de Arte Plastice, secția sculptură, unde își șlefuiește talentul nativ la modelaj în lut.



Conform literaturii de specialitate, Vasile Adamescu este unuul dintre cele trei persoane, la nivel mondial, care au reușit să depășească problemele și să facă lucruri considerate, în rest, imposibile. În lume sunt cunoscute trei cazuri: Hellen Keller (SUA), Olga Skorohodova (Rusia) și Vasile Adamescu (România).

Profesorul clujean a primit în 2013 primește, din partea președinției României, Ordinul Cultural PENTRU MERIT în grad de cavaler.


untitled.png

Comentarii Facebook