A fost resfințită una dintre cele mai vechi biserici de pe Valea Someșului, cea din localitatea Calna - FOTO


Biserica de lemn din localitatea Calna, una dintre cele mai vechi de pe Valea Someșului, a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de resfințire a bisericii de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Restaurat și înfrumusețat în ultimii ani, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii monument istoric, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei. 

După citirea Sfintei Evanghelii, pornind de la pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre păcatul indiferenței religioase și sociale.

312452807_489909596514099_5637317883948014050_n.jpg

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Ionuț Grigore Rodilă, iar părintelui protos. Iustin Marchiș, fiu al satului și duhovnicul Mănăstirii Stravropoleos din București, i-a acordat Crucea Arhiepiscopală. Primarului comunei Vad, David Prunean, i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar șefului Cancelariei Prim-Ministrului României, cu rang de ministru, Mircea Abrudean, i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți.

Prezentare de carte

Tot la finalul slujbei, protos. Iustin Marchiș, fiu al satului, a rostit un cuvânt duhovnicesc și a prezentat două cărți coordonate de dânsul pe care le-a oferit în dar consătenilor săi. Este vorba despre cartea „Calna 700. Studii și evocări despre satul transilvănean și oamenii lui” și volumul II „Mănăstiri și biserici din Transilvania”. De asemenea, prof. Hortensia Pop, fiică a satului, și-a prezentat cartea „Calna – studiu etnografic și folcloric”.

Sfințirea Monumentului Eroilor

De la ora 13.00, Mitropolitul Clujului a sfințit monumentul eroilor din centrul localității Calna. Acesta a fost ridicat în memoria eroilor locali căzuți pe câmpurile de luptă din cele două războaie mondiale.

312096608_489909579847434_1596733812532445266_n.jpg


Comentarii Facebook