800 de cupluri de romani vor beneficia de programul national de fertilizare in vitro, desfasurat la Cluj si Bucuresti

Programul de fertilizare in vitro, derulat de Ministerul Sanatatii in 2011, are un buget de 4 milioane de lei, bani care vor ajunge pentru 800 de cupluri.

 

Potrivit ministrului Sanatatii, Cseke Attila, programul va debuta in 1 iunie. "Astazi, in Romania exista 19 unitati sanitare publice si private in care se realizeaza proceduri de feritilizare in vitro. In mod cert, programul se va derula in cele doua centre din unitatile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrica Ginecologie ?Panait Sarbu? (Maternitatea Giulesti) si Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Cluj-Napoca. Programul se va mai putea desfasura si in unitatile private care aleg sa il acceseze. Mentionez ca, institutiile private care acceseaza acest program nu vor putea solicita de la pacient coplata?, a declarat Cseke Atiila intr-o conferinta de presa.

 

In 2011, bugetul Programului de fertilizare in vitro este de 4 milioane de lei. Ministerul Sanătăţii va sustine financiar o singura procedura de fertilizare, in limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, daca procedura se finalizeaza cu o nastere. Reprezentantii Ministerului estimeaza ca anul acesta vor exista aproximativ 800 de cupluri beneficiare.

 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, criteriile de includere in program sunt: varsta femeii intre 24-40 de ani, cel putin un membru al cuplului sa detina cetatenie romana, cel putin un membru al cuplului este obligat sa detina statutul de asigurat de cel putin 24 luni, cuplul trebuie sa fie casatorit de cel putin 2 ani si niciunul dintre membrii nu trebuie sa aiba un copil in viata.

 

Incepand cu data de 1 iunie 2011, cei care doresc sa acceseze programul gratuit de fertilizare in vitro pot depune dosarul medical, la alegere, in centrele care vor intra in programul gratuit al Ministerului.

Comentarii Facebook