Miercuri 20 Octombrie

Vaccinarea anti-coronavirus la medicul de familie începe în scurt timp. Tot ce trebuie să știți


Vaccinarea anti-coronavirus în cabinetele medicilor de familie va începe în aproximativ două săptămâni. Mai exact, în jurul datei de 4 mai. Oamenii nu mai sunt nevoiți să se programeze în platformă iar serul folosit va fi cel de la AstraZeneca. 

Pașii necesarii vaccinării la medicul de familie

- se anunță medicul de familie (înscrierea pe platformă nu mai este necesară)

- reacțiile adverse se raportează tot medicului de familie

- persoanele imunizate primesc adeverință de vaccinare

În ceea ce privește dozele de vaccin, acestea vor ajunge în cabinetele medicilor prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică. În funcție de câte persoane înscrise sunt, medicii comunică necesarul, iar DSP-ul livrează necesarul pentru fiecare cabinet în parte. 

Vor putea fi folosite doar vaccinuri care pot fi ținute la temperatura de frigider. Astfel, serul cu care vor fi imunizați cei care vor dori să se înscrie pe listele medicilor de familie este, în principal, cel de la AstraZeneca. 

Inițial, autoritățile au anunțat că va fi folosit și serul provenit de la compania americană Johnson&Johnson, însă Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că își va da abia marți avizul cu privire la acest vaccin. 

60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson au ajuns miercuri în țara noastră însă sunt stocate, momentan, în depozite, în condiții optime, până la o decizie finală cu privire la efectele adverse. 

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie a început, în luna aprilie, în județul Timiș, într-un proiect pilot. S-au înscrie în campanie 50 de medici, din zona metropolitană, care au primit, în total, 5.000 de doze de vaccin.


Comentarii Facebook